24 Ekim 2014 Cuma

Sen Gittiğinde / Gayle Forman - Yorum

Her şey bitti derken... Sadece bir tesadüf yetebilir...

"Ben bir nehrin akıntısına kapılmıştım, o ise kıyıda kalmıştı." Adam'ın, Mia'yı aşkıyla hayata döndürmesinin ve Mia'nın, onun hayatından çıkmasının üzerinden üç yıl geçmiştir...

Artık ülkenin bir ucunda yaşayan Mia'nın Juilliard'da yıldızı gittikçe parlamaktadır. Adam ise Mia'nın gidişinin ardından onun için yazdığı şarkılarla grubunun dünya çapında ünlenmesini sağlamıştır. Fakat elde ettiği başarılar, içindeki boşluğu doldurmaya yetmez.

Sonunda şans, sadece bir geceliğine yollarını kesiştirir. Mia'nın, evi gibi gördüğü New York'u gezerlerken birlikte geçmişe gidip kalplerini geleceğe... ve birbirlerine açacaklardır.






Sayfa Sayısı: 280

Baskı Yılı: 2013
Yayınevi: Pegasus

Seri Adı: If I Stay
Seri Sırası: 2/2
Goodreads Puanı: 4.16/5

________________________________________




Kitap kazadan 3 yıl sonraki süreyi Adam'ın ağzından anlatıyor.Mia'nın kişiliği o korkunç trafik kazasından kurtulduktan sonra oldukça büyük bir değişim geçiriyor,özellikle Adam'dan oldukça uzaklaşıyor.Hep gitmek istediği okul olan Julliard'dan kabul mektubu geldiğini öğrenince fiziksel olarak tamamen iyileşmeyi bile beklemeden New York'a taşınıyor.Başta Adam ile az çok görüşseler de daha sonra Mia onunla iletişimi tamamen kesiyor ve böylece ilişkileri sonlanıyor.Adam Mia'yı hala çok sevse de yaşadıklarından sonra onu serbest bırakmayı seçiyor ve yaklaşık 1 sene gibi bir süreden sonra kendi hayatına -her ne kadar hiç hoşnut olmasa da- odaklanmaya çalışıyor.Bu sırada yazdığı muhteşem şarkılarla rock grubunu yani Shooting Star'ı müthiş bir yükselişe geçiriyor.


Mia ise bu süre zarfında Julliard'da harika bir çellist olma yolunda eğitim alıyor ve bunu fazlasıyla başarıyor.Öyle ki daha 20 yaşında bile olmamasına rağmen oldukça büyük yerlerde sahne alıyor.

Bir gün şans eseri Mia ve Adam karşılaşıyor.Mia Adam'a New York'u gezdirirken hem yeni hayatlarından bahsediyorlar eski zamanlar hakkında konuşup aralarındaki yanlış anlaşılmaları gidermeye çalışıyorlar.






Doğruyu söylemek gerekirse bu kitabı Eğer Yaşarsam'dan daha çok sevdim.Tamam ilk kitapta duygu yoğunluğu daha fazlaydı,o kazanın aniden olması,müthiş bir hayatın saniyeler içinde paramparça olması gibi şeyler okurken resmen içinize oturuyordu ama bu kitapta karakterlerin geçirdiği değişim ilk kitabı sönük bıraktı.

Adam Mia'sız çook farklı.İlk kitapta okuduğumuz sosyal,sakin ve iyi çocuk huyları bu kitapta neredeyse tam tersine dönmüş durumda.Her ne kadar kendini kontrol etmeye çalışsa da bunda hayli zorlanıyor.Grup üyelerinden uzaklaşıyor,kendini birçok şeyden soyutluyor.Çok fazla hayranı var,onunla röportaj yapmak için tüm gazeteciler ölüp bitiyor ama o Mia'yı geri kazanma umudunu kaybettiği için neredeyse hiçbir şeyden mutluluk duymuyor.

Mia ise ailesini kaybetmenin verdiği acıyla kendini sadece çellosuna vermiş.Tek hedefi var;başarılı bir çellist olmak.İlk kitaptaki yumuşak huylu kız gitmiş,yerine daha sert ve olgun karakterli bir kız gelmiş.Adam'dan ayrılmak onu da çok zorlamış ve bu kişiliğine çok belirgin bir şekilde yansımış.Kısacası iki karakter de bambaşka kişiliklere bürünmüşler.

Okurken Mia'ya sinirlendim açıkçası,ama sonra durup düşündüğümde onun da haklı olduğu sonucuna vardım.Yaşadığı kayıp çok büyük ve bunu en iyi ona yakın olan kişilerden uzaklaşarak atlatabileceğini düşünüyor.

Kitabın akıcılığı hakkında söz etmeye bile gerek duymuyorum çünkü su gibi akıyor.Her sayfasını merak ediyorsunuz diyemeyeceğim çünkü sonunu az çok tahmin ediyorsunuz okurken.Buna rağmen hiç sıkıcı bir kitap değildi.

Bloglarda yapılan yorumlara baktım biraz ve Kitap Hayvanı'nın Günlüğü'nün dediğine tamamen katılıyorum.Karakterler ve yaşanan olaylar çok gerçekçi ve bu da kitabın akılda kalıcılığını ve etkileyiciliğini maksimum düzeye çıkarıyor.

İlk kitaba kıyasla daha iyi olduğunu düşünüyorum.Eğer Yaşarsam'ı ilk aldığımda okuduktan sonra ikinci kitabı almam diye düşünmüştüm ama yanılmışım.Zaten ilk kitabın son bölümünde Adam'ın söylediği birkaç şeyden sonra onun ağzından bir kitap okumayı ne kadar çok istediğimi anladım.İlk kitabı okuduysanız ve Sen Gittiğinde'yi okumak hakkında tereddütleriniz varsa onları hemen kafanızdan silip atın ve kısa sürede kitabı edinip okuyun.Pişman olmayacaksınız.


2 yorum:

  1. Ben bu serinin ilk kitabına 1 puanı bile çok görmüştüm. Sen iki kitaba da 5 puan verince bir garip oldum. :) Ayrıca seni bir tage etiketledim. http://kitapkks.blogspot.com.tr/2014/10/tag-kitapyazar-isimlerinin-bas.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok seviyorum nedense bu seriyi :D Teşekkür ederim mimlediğin için hemen yapacağım :D

      Sil