20 Ekim 2014 Pazartesi

Endgame:Çağrı / James Frey & Nils Johnson Shelton - Yorum


Dünya. Şimdi. Bugün. Yarın. Endgame gerçek ve endgame başladı. Gelecek belirsiz. Her şey olacağına varacak.

On iki Oyuncu. Bedenen gençler ama kadim bir geçmişten geliyorlar. Binlerce yıl önce yaratıldılar ve seçildiler. O günden beri hazırlanıyorlar. Doğaüstü değiller. Ne uçabilir ne de kurşunu altına çevirebilirler. Ölüm geldiğinde onların da yapacak bir şeyleri yok. Onlar için de, hepimiz için de. Onlar Dünya'nın mirasçıları ve Büyük Kurtuluş Bulmacası'nı çözmeliler. Biri yapmalı yoksa hepimiz yok oluruz.

Kitabı oku. İpuçlarını bul. Bulmacayı çöz. Kazanan sadece bir kişi olacak. Endgame gerçek. Endgame başladı. .

On iki bin yıl önce geldiler. İnsanlığı yaratıp kurallar koydular. Altına ihtiyaçları vardı ve onlar için ilk medeniyetleri inşa ettiler. İstedikleri şeyi aldıklarında gittiler. Fakat gitmeden önce, bir gün tekrar geri geleceklerini, o gün bir oyun oynanacağını söylediler. Bu oyun geleceğimizi belirleyecekti. Bu Endgame.

On binlerce yıl soylar gizli kaldı. İnsanlığın ilk on iki soyu. Her soyun hazırlanması gereken bir oyuncusu var. Kuşaktan kuşağa eğitildiler. Silah, diller, tarih, taktik, kılık değiştirme, suikast üzerinde uzmanlaştılar. Oyuncular birlikteyken her şeydi: güçlü, nazik, acımasız, sadık, zeki, aptal, çirkin, arzulu, adi, dönek, güzel, hesapçı, tembel, hayat dolu, zayıf. İyi ve kötüler. Hepimiz gibi. Bu Endgame.

Oyun başladığında oyuncular üç anahtarı bulmalı. Bu anahtarlar dünyanın bir yerinde saklı. Anahtarı ilk bulan oyunu kazanır. Endgame: Çağrı birinci anahtarla ilgili. Çağrı aynı zamanda bir bulmaca. Bulmacayı ilk çözen 500.000 $ değerinde altınla ödüllendirilecek.

Oyna. Hayatta kal. Bulmacayı çöz. Tüm dünya. Endgame başladı. .
(Tanıtım Bülteninden)


Sayfa Sayısı: 552
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Pena Yayınları

Çevirmen: Uğur Mehter
Seri Adı: Endgame
Seri Sıralaması: 1/3
Goodreads Puanı: 3,70/5

__________________________________________

Ön okumasını okuduğumdan beri heyecanla bekliyordum bu kitabı,konusu çok farklı gelmişti bana.Tabii ki 500.000$ para ödülü de buna biraz sebep olmuştu :D Sonuç ise kitabın muhteşemliği açısından güzel ama bulmacayı çözme açısından hüsran oldu benim için.İlk aldığımda okurken bir yandan da ipuçlarına ulaşmaya çalışırım diyordum ama ''Acaba şimdi ne olacak??'' diye merak etmekten ipucu aramak aklıma bile gelmedi.

Kitapta kadim soylar adı verilen 12 soydan gelen kişilerden bahsediliyor.Bu soylar on iki bin yıl önce oluşturulmuş ve oluşturan kişiler onlara bir süre sonra bir oyun oynamak için geri döneceklerini söylemişler.İşte binlerce yıldır bu soylardan gelen kişiler bu oyuna her açıdan hazırlanıyorlar.

Her soyun temsilcisi olan 12 kişi bir bulmacayı çözmek zorunda.Amaç sadece kendilerini ya da birkaç kişiyi kurtarmak değil,asıl amaç kendi soylarını kurtarmak.Yani milyonlarca insanın hayatı bulmacayı çözen insan sayesinde kurtulacak,diğerleri ise ölecek.Normal olarak bu durum onlar üzerinde çok baskı oluşturuyor,kendilerini en iyi şekilde eğitmişler ama bu eğitim onların insani tarafını silikleştirmiş.Hayatları boyunca oyunun olmasını ya da 20 yaşına girip oyun yaşlarının geçmesini beklemişler ama oyunun ne zaman başlayacağı belli olmadığından istese de istemese de hepsi tabiri caizse bir vahşi hayvan gibi öldürme odaklı eğitim almış.Aklınıza gelen tüm ajanlar ya da türevlerinden katbekat yetenekli 12 insan,daha doğrusu 12 çocuk,bir araya gelirse ne olur?Tabii ki bol bol aksiyon,yaralanma ve ölüm.


Kitabın akışı çok hızlı,başta odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz ama sonra alışılıyor.12 tane farklı karakter olduğu için isimleri de çok karıştırdığım oldu.Hatta bir erkeği kız,bir kızı da erkek bile sandım :D 

Kitapta antik şehirler ya da yapılar hakkında bolca bilgi var,yani kitabın derinlemesine bir araştırmanın ürünü olduğu çok bariz.Okurken birçok bilmediğim şey öğrendim.Hatta yazarlar son kısma elde ettikleri bilgilerin kaynaklarını link olarak eklemiş,böylece daha derin şekilde araştırabilirsiniz konuyu.Kim bilir,belki de o linkler bizi büyük ödüle götürecek ipuçlarından biridir :D

Goodreads'te gördüğüm bir yorumda Açlık Oyunları'na benzetmişler kitabı,hatta sanırım bu yüzden kitaba ön yargılı yaklaşanlar falan da varmış.Bilir misiniz bilmiyorum ama Ölüm Oyunu diye bir kitap var Koushun Takami'nin.Açlık Oyunları konu olarak neredeyse onun tıpatıpı,ama bu Açlık Oyunları serisinin kötü bir seri olduğunu göstermiyor.Bu kitap da bazı yönlerinden Açlık Oyunları'na,doğal olarak Ölüm Oyunu'na da, benzese de bu kitabın müthişliğinden bir şey eksiltmiyor bence.



Çok reklamı yapıldı,peki değdi mi derseniz bence değdi.Kitapta aksiyon oldukça bol ve çok akıcı.Zaten 12,aslında 13, farklı karakter olduğu için onları gözlemleyelim diye yazarlar sıkça kişiden kişiye geçiş yapmış.Bazı bölümler 1 sayfayken,bazı bölümler 10 sayfa falan.Bölümler kısa kısa,dil çok akıcı ve çok fazla heyecan var,dolayısıyla kısa sürede zevkle okunabilecek bir kitap.Aslında zevkle değil de merakla demem daha doğru olur,kitaptaki şifreler üzerinde ne kadar uğraşsam da bir sonuca varamadım ne yazık ki :D Çok kafa kurcalıyor o açıdan ama bence bu okurken canlı kalmamızı sağlıyor.

Kitaptaki olayların olması biraz hızlı,hatta hiç beklenilmeyen olaylar aniden oluyor.Hele o son -.- O son yok mu o soon,ay daha ikinci kitap yazılmadı bile,nasıl bekleyeceğim hiçbir fikrim yok.

Reklamı yapıldı,kitap çıktı bitti mi derseniz,bitmedi.Ancient Societies diye bir blog açıldı ve sanırım her gün bulmacayla ilgili ipuçları veriliyor bu sitede.Ulaşmak için tık.  Buradan da kitap karakterleri hakkında kısa kısa bilgilere ulaşabilirsiniz.Ayrıca burada da bir Türk okuyucunun kitap hakkında açtığı blog var,belki bakmak istersiniz.

Kısacası bilim kurgu seviyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir kitap Endgame:Çağrı.Biraz kalın olabilir ama bu gözünüzü korkutmasın,sayfalar su misali akıp gidiyor.

7 yorum:

  1. Bu yorumdan sonra daha fazla merak etmeye başladım. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabaa:) Kitabın içeriği benim de baya ilgimi çektii alınacaklar listeme eklediğimden emin olabilirsin! Blog dünyasında yeni katıldım aslında ama uzun süredir buralardaydım. Bir bakma imkanın olursa mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederiim seve seve bakarım :))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Naz'lı Kitaplık, Sizinle yeni tanışıyorum. Benim 12 yaşında üstün zekalı bir oğlum var. Odaklanma sorunu olduğundan her kitabı okuyamıyor. İlgi çekici sonunu merak edeceği hareketli macera kitapları alıyorum. Sizin de önereceğiniz kitaplar varsa yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,aklıma gelen sonunu merak edebileceği kitaplar şöyle; Labirent serisi,Harry Potter serisi,Percy Jackson serisi,Efsane serisi,Telepati serisi ve Açlık Oyunları serisi. Bunların arasında yaşına en uygun olan seriler ise bence Harry Potter ve Percy Jackson serileri.Diğerlerinde yaşına pek uygun olmayan sahneler olabilir vahşilik açısından. Aynı şekilde,Endgame de oldukça heyecanlı ve aksiyonu bol bir kitap fakat içinde biraz fazla vahşet barındırıyor olabilir onun yaşı için :)

      Umarım yardımcı olabilmişimdir :)

      Sil