25 Eylül 2014 Perşembe

Yetenek / Kristin Cashore - Kitap Yorumu




Ölümcül Bir Yetenek Yedi Krallığı Yıkabilecek Bir Sır

Sıradışı hünerlerle doğan insanlardan korkulan ama aynı zamanda güçlerinin sömürüldüğü bir dünyada Katsa, kendisinin bile tiksindiği bir yeteneğe sahiptir: Öldürme yeteneği. Middluns Kralı olan amcası Randa'nın buyruğu altında yaşayan genç kız ayrıcalıklı bir hayat sürmek yerine onun kirli işlerini yapmak, Kral'ın keyfini kaçıranları cezalandırıp onlara işkence etmek zorunda bırakılmıştır.

Savaşma yeteneği olan Prens Po'yla tanıştığındaysa hayatının tamamen değişeceğinden habersizdir. 

Kendi yeteneğine dair yeni bir gerçeğin açığa çıkacağını ve çok uzaklarda, dehşet verici bir tehlikenin kol gezdiğini ise aklından dahi geçirmiyordur...




Sayfa Sayısı: 472
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi:Pegasus
Seri Adı: Graceling Realm
Seri Sıralaması: 1/3
Goodreads Puanı: 4.10/5










Puanım:5/5

__________________________________________

CNR Kitap Fuarı'ndan almama ve okumayı çook istememe rağmen anca okuduğum Yetenek'in yorumuna hoşgeldiniiiiiz.Geçen hafta başlamama rağmen bitirmem maalesef ki okul yüzünden uzun sürdü ama bitirebildim sonunda.Hemeen yorumuma geçiyoruum.


Katsa Yedi Krallık tarafından yönetilen bir yerde yaşıyor,yetenekli bir kız.Bu bildiğimiz herhangi bir konudaki yetenek gibi değil tabii ki,üstün bir yetenek.Bu yerde yaşayanların bazılarında bu yetenek bulunuyor,yetenekliler iki farklı göz rengine sahip oldukları için kolayca fark edilebiliyorlar ve birçok kişi bu yeteneklileri dışlıyor.Herkesin yeteneği farklı,kimi küçük ve fazla işe yaramayan bir yetenekle doğmuşken kimisi ise çok büyük ve işe yarayan,aynı zamanda tehlikeli bir yeteneğe sahip oluyor.Katsa bu ikinci grupta,yeteneği öldürmek.Yedi Krallık'tan biri olan Middluns'taki kral amcası Randa'ya hizmet ediyor,yani onun pis işlerini yapıyor.Randa adaletsiz birisi,halkına zalim davranıyor.Yaptıkları en ufak hata bile canlarına mal olabiliyor,canı alan kişi de Katsa ve o bundan hiç memnun değil.Hem kullanılmak hem de suçsuz insanlara eziyet etmek istemiyor.Böylece kendine birkaç yandaş bulup Randa'ya karşı gizli bir konsey kuruyor,zaten kitap bu konseyin bir kurtarma operasyonuyla başlıyor.




Bu kurtarma operasyonunun sonunda Katsa kaçacakken bir başka yetenekliyle karşılaşıyor,aslında adamı öldürmesi gerekirken o,adama güvenip sadece onu
etkisiz hale getirip kaçmayı seçiyor.Sonradan ise karşılaştığı kişinin Lienid prensi Po olduğunu öğreniyor.Po'nun yeteneği savaşmak,çok iyi dövüşüyor.Bir şekilde Po ile yeniden karşılaşan Katsa onunla arkadaş oluyor.Önceleri sadece dövüşme eğitimi gibi gayet normal,yani Katsa ve Po için normal tabii kii, şeyler yapsalar da tabii zaman ilerledikçe yakınlaşıyorlar.





Kitap gerçekten çok güzeeel,Ben high-fantasy türünü çook ama çook sevdiğimden bayıldım bu kitaba.Okumamın uzun sürmesinin bir nedeni de kitabın bitmesini istememem.Çünkü yazarın konuyu anlatış tarzı,karakterler ve yaratılan dünya o kadar hoş ve özgündü ki bitince boşlukta hissedeceğimi biliyordum,nitekim de öyle oldu.

Katsa öldürme yeteneği olduğu ve sadece öldürmek için eğitildiğinden hırçın ve erkeksi bir kız,ayrıca çok da korumacı.Ancak etrafındaki olayları yani insanların ona karşı duygularını fark etmekte biraz zorluk çekiyor,algıları bu konuda kapalı yani birazcık.Ama ben çok sevdim Katsa'yı çünkü gerçekten güçlü bir karakter,bazı kitaplardaki gibi ''Ay n'apıcam been,bittim çok zor.Asla kurtulamayacağım,ühü ühü.'' diye sızlanan kızlardan değil.Aksine her zaman bir kurtuluş yolu buluyor.

Po'nun birçok şeye esprili bir yaklaşımı var,alaycı bir tip.Ayrıca mütevazi,prens olmasına rağmen iktidar olma hırsına sahip değil.Sakladığı bir sırrı var ve öğrenince çok şaşıracağınızı düşünüyorum çünkü ben gerçekten çok şaşırmıştım.

Yedi Krallık Haritası


Yazarın yaptığı betimlemeler sayesinde kitaptaki ortamları tam olarak hayal edebildim,çok başarılıydı bu konuda bence.Sadece bazen üçüncü şahısla anlattığından ''Şimdi kimden bahsediyor acaba?'' diye kafam karıştı.Belki benden kaynaklanan bir sorundur ama bazı yerler bana karışık geldi.

Kitap bittiğinde içimde bir burukluk oldu.Bu hem kitapta olan bir olay yüzünden hem de kitap bittiği için oluşan boşluktan dolayıydı.Fantastik türü seviyorsanız mutlaka okumalısınız bu kitabı,ben pek fantastik okumam diyorsanız da bu kitabı görünce fikriniz değişebilir,benden söylemesi.

8 yorum:

  1. Yorumun güzel olmuş. ;) Zamanımın olduğu bir an daha ayrıntılı okuyacağım. Merak ettiğim kitaplardan. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim,gayet güzel bir kitap bence de okumalısıın :D

      Sil
  2. Merhaba yorumunu çok sevdim. Blogunu yeni keşfettim takibe alıyorum. Bana da beklerim:) Sevgiler...
    http://kozmokitap.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de takibe aldıım,teşekkür ederim ayrıca ^^

      Sil
  3. Bu kitabı merak etmeye başladım, almayı planlıyorum, aynen bloğun çok güzel. Birçok kitabı senin sayende tanıdım ve almaya heveslendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,okumaya heveslendirdiysem ne mutlu bana ^^

      Sil
  4. Kitap gercekten guzeldi ancak (spoiler)Po'nun kor olma sahnesi cok gereksizdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum,bence de saçmaydı. Henüz serinin devamını okuyamadım bir türlü ancak umarım düzelir bu durum diğer kitaplarda.

      Sil