6 Eylül 2014 Cumartesi

Yeni Dünya / Anna Carey - Kitap Yorumu



Hiçbir yer güvenli değildi... 

Meslek öğrenmek yoktu, şehir yoktu, geniş yataklı ve manzaralı daireler yoktu. Restoranlarda beyaz masa örtülerinin üzerinde parlak gümüş takımlarla yenen yemekler yoktu. Sadece o oda, lazımlıklardan gelen pis kokular ve çatlayana kadar gerilen deriler vardı.

Her şey kocaman bir yalandan ibaretken kime güvenebilirsiniz? 

Ölümcül bir virüs yeryüzü nüfusunun çoğunu yok ettikten on altı yıl sonra, dünya oldukça tehlikeli bir yer haline gelmiştir. On sekiz yaşındaki Eve ise, okulunun güvenli duvarlarının ardına hiç çıkmamıştır. Okulda onunla birlikte iki yüz yetim kıza, Yeni Amerika'nın öğretmenleri ve sanatçıları olacakları vadedilmiştir. Ama mezuniyetten bir gece önce Eve okulunun esas amacını ve onu bekleyen korkunç kaderi öğrenir.

Yuva olarak bildiği tek yeri terk ederek uzun, tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkar. Bu zorlu yolculukta güvende olacağı bir yer aramaktadır. Bu sırada vahşi bir hayat süren, asi isyancı Caleb'la yolları kesişir. Eve tüm hayatı boyunca erkeklerden ayrı tutulmuş ve onlardan korkmayı öğrenmiştir ancak Caleb zamanla onun güvenini ve kalbini kazanmaya başlar. Askerler peşlerine düştüğündeyse Eve'in gerçek aşkı ve hayatı arasında bir tercih yapması gerekecektir…



Sayfa Sayısı: 312

Baskı Yılı: 2014

Yayınevi: Pegasus
Seri Adı: Eve
Seri Sırası: 1/3
Goodreads Puanı: 3,71/5
Puanım: 5/5

_________________________________


Kitap ölümcül bir virüsün harap ettiği bir dünyada geçiyor.Baş kahramanımız Eve 4-5 yaşlarındayken annesinin yanından alınmış ve sadece kızların olduğu bir okula yerleştirilmiş.Öğretmenleri okulda yaşayan tüm kızlara dış dünyanın çok tehlike barındırdığını ve erkeklerin tek amacının kızları kullanmak olduğunu söyleyip hepsinin beyinlerini yıkamış.Eve de bu yalanlara gözü kapalı inanan bir öğrenci hatta okulun en başarılı öğrencisi.


Okuldan mezun olunca -tüm öğrencilerin de düşündüğü gibi- kendi hayatına kavuşup,hayallerini gerçekleştireceğini düşünen Eve mezuniyetten bir gün önce okulun asıl amacını öğreniyor.Kim adında, hiç sevmediği bir kızın kaçması sayesinde gerçeği öğrenen Eve inanıp inanmamak konusunda kararsız kalıyor fakat gerçeği kendi gözleriyle görünce okuldan kaçmaya karar veriyor.(Kaçmasına da hiç ummadığım bir kişi yardım etti ve çok şaşırdım ben o kısımda.)


Arkadaşlarını arkada bırakmak istemese de tek çaresi kaçmak olduğu için pişmanlık içerisinde tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor.Bu yolculukta hiç beklenmeyen kişilerle çok yakın arkadaş oluyor,ayrıca aşık da oluyoor.Aşık olduğu kişi de bir isyancı olan Caleb.




Kitap bence gayet sürükleyici bir anlatıma sahipti.Sürükleyiciliğin yanında birçok şaşırtıcı olay vardı kitapta,özellikle de okul hakkındaki gerçek beni çook ama çok şaşırttı.-spoiler- madem bu kızları sadece doğum makinesi olarak kullanacaklar neden bu kadar eğitim veriyorlar,kral güya yeterli sayıda çocuğa ulaşınca kızları normal hayata salacakmış ama o kızların o tür olayları yaşadıktan sonra nasıl bir normal hayatı olabilir.Bir de o kızlar yıllardır orada yaşıyor,hiçbiri mi merak etmemiş okulun karşısındaki binada neler olduğunu?!?!?!?Bir tek Kim ve Eve mi merak etmiş,tuhaf yanii. -spoiler bitti-

Eve,birçok distopya kitabındaki gibi,çok saf bir kız.Hatta bazen saflığı beni delirtecek boyuta ulaştı.Yine de bunun kitabı daha merakla okunabilir kıldığını düşünüyorum çünkü Eve'in saf saf yaptığı seçimlerinin sonucunun ne olacağını merak ettiriyor okuyucuya.



Eve ve Caleb ilişkisi bence samimiydi,ara sıra Eve gerçekten çok sinirimi bozmuş olsa da ben sevdim bu çifti. (Caleb'e hayran olup da çaktırmamaya çalışan blogger)Yan karakterlerde de Kim'i gerçekten çok sevdim,baş karakter olabilirdi bence,korkusuz ve güçlü bir karakter çünkü.Ayrıca Eve'in ders verdiği Benny ve Silas'ı da çok sevdim,çocuk karakterler çok tatlı oluyor yahuu sevmemek mümkün mü :3

Kitap iyiydi hoştu falan ama o son!!Anna naptın ya!Pegasus umarım ikinci kitap için çok bekletmez çünkü gerçekten meraktan ölüyoruum.

Kitabın Goodreads puanı bence daha yüksek olmalıydı,ben çok beğendim bu kitabı.GR puanına şaşırdım açıkçası.

Eğer siz de bilim kurgu ve distopik kitapları seviyorsanız kaçırmadan alın derim ben.Eve her ne kadar sizi sinir etse de bu kitabı çok seveceksiniz.





4 yorum:

  1. İlk konuyu falan görünce çok merak etmiştim kitabı ama alıp almamak konusunda emin değilim. Genelde kahraman saf olduğunda deliriyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben de öyleyim,hatta bu kitapta saflığı çook büyük bir olaya da sebep oldu ama bence kitap delirmeye değer :D

      Sil
    2. O zaman serinin tamamı çıksın öyle alayım :D

      Sil
    3. Haha en mantıklısı :D Umarım kısa sürede çıkar da sen de hemen okursuun :D x

      Sil