18 Eylül 2014 Perşembe

Sonsuz Gökyüzünün Altında / Veronica Rossi - Kitap Yorumu



Ölmenin milyonlarca, yaşamaninsa tek bir yolu var Tehlike dolu bir dünyada siradişi bir ittifak Dünyalarin ayirdiği ancak kaderin birleştirdiği bir aşk

Aria bütün yaşamını Hayal'in korunaklı kubbesi altında geçirmiştir. Genç kadının bütün dünyası bu izole şehrin duvarlarıyla sınırlıdır. Ona Dışarı'da soluduğu havanın bile ölümcül olduğu öğretildiğinden Hayal'in kapılarının ardında neler uzandığını tahmin dahi etmemiştir. Annesi kaybolunca onu bulmak için Dışarı'daki çorak araziye çıkmak zorunda kalır ancak hayatta kalmanın çok zor olacağının bilincindedir.

Dışarı'dayken Perry adında bir Yabancı'yla tanışır. Bu yabani adam da birini aramaktadır ve Aria'nın hayatta kalabilmek için tek şansıdır. İki genç, aradıkları sorulara cevap bulabilmek için birbirlerine umut ışığı olacak ve sıradışı birliktelikleri Sonsuz Gökyüzünün Altında yaşayan insanların kaderini belirleyecek bir bağa dönüşecektir…





Sayfa Sayısı: 384
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Pegasus
Seri Adı: Under the Never Sky
Seri Sıralaması: 1/3
Goodreads Puanı: 4.04/5
Puanım: 5/5

_____________________________________________________

Aria hayatını Hayal adlı yerin güvenli ortamında geçiriyor,ta ki bir gün oradan atılana kadar.Bu yerde seçilmiş insanlar gerçeklikten daha iyi bir hayat yaşıyorlar.Hepsinin akıllı göz adı verilen bir cihazları var ve onlar Diyarlara,yani simülasyonlardan ibaret olan sanal yerlere gidip neredeyse istedikleri her şeyi yapabiliyorlar.Bu diyarlar o kadar gerçekçi ki tüm duyuları gerçekmiş gibi hissedebiliyorlar,ortamdaki eşyalara dokunabiliyorlar,kokularını alabiliyorlar gibi yani.

Aria'nın annesi bir gün ortadan kayboluyor,daha doğrusu iş için gittiği yerde Aria'yla bağlantısı kesiliyor.Aria annesine ulaşmak için Hayal'in yetkililerinden birinin oğlu olan Soren'le arkadaşlık kurmaya çalışıyor.Eğlence için Hayal'den dışarı çıkan Soren ve arkadaşlarına katılıyor ve işler dışarı çıktıktan sonra kötüleşiyor.Soren ve arkadaşları bir nevi deliriyor ve Aria'ya zarar vermeye çalışıyorlar.Onu bu durumdan bir Yabancı,yani Hayal'de yaşamayan ve Hayaldekilerin vahşi olarak bildikleri topluluktan bir kişi kurtarıyor.

   



Aria kurtarıldıktan sonra daha önce de belirttiğim gibi Hayal'den atılıyor.Hayal'den dışarısı,yani Ölüm Dükkanı adı verilen yerde ölmenin milyonlarca yolu var.Eter fırtınası adı verilen ölümcül bir fırtına,açlıktan gözü dönmüş kurtlar ve yamyam insanlar bunların birkaçı.Aria birden kendini bu vahşi dünyanın içinde buluyor,tabii ki bir kurtarıcısı var;onu daha önce de kurtaran vahşi yani Perry.

Perry ve Aria'nın ortak bir noktası var;ikisinin de kaybettikleri ve ulaşmak için her şeyi yapabilecekleri iki kişi var.Aria için bu kişi annesi,Perry için ise yeğeni Talon.İkisi de ulaşmak istedikleri kişiler için her şeyi yapmayı göze alıyor,bakalım isteklerine ulaşabilecekler miii??


Bu kitabı uzuuun zamandır bekliyordum,muradıma erdim nihayeet!!!O kadar çok övgü duyuyordum ki kitap hakkında iyice meraklanmaya başlamıştıım.Okulun ilk gününden dersler başladığından biraz uzun sürdü okumam maalesef ki ama sonunda bitirebildiim.Hemen yorumuma geçiyorum.

Kitabın geçtiği dünyaya bayıldıım,Hayal'i bile sevdim,cezbedici özellikleri var sonuçta.İstediğiniz her şeyi yapabiliyor ve istediğiniz herkese dönüşebiliyorsunuz.Aria da böyle bir ortamda yaşadığı için normal olarak biraz çıtkırıldım bir kız.Kendini Ölüm Dükkanı'nda bulduğunda çaresiz,korkmuş ve şaşırmış bir ruh haline bürünüyor.Perry olmasa çok büyük ihtimalle hayatta kalamayacak,neyse ki kurtarıcımız Perry Aria'yı bulup onunla ilgileniyor.

Perry ve Aria genelde yolculuk yaptıkları için kitap yolculuk üzerine kurulu diyebilirim.Yazarın betimlemeleri ortamları gözümüzde canlandırabilmemizi sağlıyor ve bu kitaba daha da sürükleyicilik kazandırıyor.Kitap Aria ve Perry'yi anlatan bölümler var ama bunlar birinci şahıs ile değil üçüncü şahıs ile anlatılmış.Bazen birinci şahıs ile anlatılsaydı diye düşündüm ama bu kitapta pek sorun yaratmadı benim için.




Perry ve Aria'nın ilişkisi yavaş ilerlese de -ve kimi zaman beni çıldırtsalar da- gayet hoştu.Gördükleri anda şıp diye aşık olmadılar birbirlerine,ki bu kitabın en sevdiğim yönlerinden biri oldu.Çünkü bu tür kitaplarda karakterler birden aşık olunca kitap distopyadan çok aşk romanına dönüyor ve bu beni gerçekten çook ama çok sıkıyor.

Aria'nın kitap boyunca yaşadığı değişim gerçekten hoşuma gitti,aynı şekilde Perry'nin değişimi de güzeldi,ikisinin arasındaki uyumu daha da gerçekçi kıldı bu.Yan karakterlerden Roar'ı sevdim,alaycı tavırları kitabı eğlenceli hale getirdi.

Kitap gerçekten çok akıcı,okumayıp böyle bir dünyadan mahrum kalırsanız bence birçok şey kaybedersiniz.İleride böyle bir dünya olursa nasıl olur acaba sorusu kitabı okurken sürekli aklımı kurcaladı.Kitabı okursanız zevk alacağınızı düşünüyorum,yaratılan dünyaya kapılıp okurken kendinizi kaybedeceksiniz.

Aşağıda kitabın fragmanını bulabilirsiniz,sevgileer.







6 yorum:

  1. Merhaba okumak için öldüğüm bir başka kitap... :DD Cidden çok iyi konusu var. :DD

    YanıtlaSil
  2. bu kitaıda kitaplıkta bekletiyorum. Çok merak edip almama rağmen elim bir türlü gitmiyor ya :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gerçekten çok beğendim bu kitabı.Kısa sürede oku,pişman olmazsın :D

      Sil
  3. merhaba başka bir sitede bu kitabın yayın hakları ...'ya verilmiştir yazıyorda acaba kitap film oldu mu yoksa olucak mı bir bilgin var mı şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaa :) Duyduğum kadarıyla henüz sadece yayın hakları alındı,sanırım önümüzdeki senelerde film olarak izleyebiliriz :) Önemli değiil :)

      Sil