8 Eylül 2014 Pazartesi

Gölge ve Kemik / Leigh Bardugo - Kitap Yorumu

Onu yalnızca geçmişi... geleceği ise bir tek o kurtarabilir...

"Bekle!" diye sesimi yükselttim ama o çoktan arkasını dönmüştü. Kolunu tuttum, bizi izleyenlerden gelen şaşkınlık dolu seslere aldırış etmedim. "Bir yanlışlık olmalı. Ben... düşündüğünüz gibi..." Yavaşça bana dönüp kolunu tutan elime ters ters bakınca sustum. Elimi çektim ama öyle hemen geri adım atmayacaktım. "Ben düşündüğünüz kişi değilim," diye fısıldadım çaresizce.

Karanlıklar Efendisi biraz daha yakınıma geldi, sadece benim duyabileceğim bir sesle, "Kim olduğunu bildiğini hiç sanmıyorum!" dedi.



Sayfa Sayısı: 384
Baskı Yılı: 2013
Yayınevi: Martı Yayınları

Seri Adı: The Grisha
Seri Sırası: 1/3
Goodreads Puanı: 4.10/5
Puanım: 5/5
_______________________________________


Bu kitap hakkında diyebileceğim tek bir şey var,İNANILMAZ!Tanımlamak için aklıma başka bir kelime gelmiyor!!(Kapağı da muhteşem,Martı Yayınları'na teşekkür etmek lazım orijinal kapağı kullandıkları için.)Kitabı elime aldım ve bıraktığımda bitmişti,nasıl geçtiğini bile anlamadım.Biter bitmez de ikinci kitabını sipariş ettim zaten,fena derecede merak ediyorum ikinci kitabııı ^^

Kitap Ravka isminde,savaşlardan dolayı harap olmuş bir ülkede geçiyor,fakat bu sıradan bir ülke değil.Her ülkenin sahip olduğu gibi normal insanlardan oluşan bir orduya ve Grisha adı verilen doğaüstü güçleri olan insanlardan oluşan bir orduya sahipler.Grishalar birçok farklı yeteneklere sahipler.Kimisi havaya,kimisi ateşe,kimisi suya hükmediyor.(Daha farklı yetenekler de var ama aklımda kalanlar bunlar maalesef ki.)

Grishaların listesi.

Kitap normal insanların ordusu,yani Birinci Ordu'nun Grisha Ordusu'nu Karanlık Orman denilen yere güvenle ulaştırmasını sağlamak için koruduğu bir yolculukla başlıyor.Asıl karakterimiz Alina ve çocukluk arkadaşı Malyen de Birinci Ordu'da yer alıyor.Alina haritacı ve Malyen de izci olarak orduda görevliler.(Alina çocukluktan beri Malyen'e aşık fakat Malyen onun farkında değil.) 

Karanlık Orman'a gitmek için iki ordunun da gemilerle Karanlıklar Diyarı adında tehlikeli yaratıklarda dolu yerden geçmesi gerekiyor.Her ne kadar ordular bir sürü yetenekli Grisha ve askere sahip olsalar da Kum Denizi'nde saldırıya uğruyorlar.Malyen çok kötü şekilde yaralanıyor,Alina onu korumak için üstüne yatıyor ve sonra parlak bir ışık görüp bayılıyor.Uyandığında ise gemi güvertesinde sapasağlam bir şekilde buluyor kendini.Ne olduğunu anlamlandırmaya çalışırken sebebini bilmediği bir şeyden dolayı kendini Karanlıklar Efendisi'nin,yani Karanlıklar Diyarı'nın yöneticisinin karşısında buluyor.Karanlıklar Efendisi Alina'ya Karanlıklar Diyarı'nı yok etmek için ihtiyacı olduğunu söylüyor,böylece Alina boyundan çook ama çook büyük bir işe istemeden de olsa karışmış oluyor.

Kitaptaki Ravka haritası.

Yani şu an ne yorum yazsam bilemiyorum,bu kadar harika bir kitaba ne yazsam az kalır gerçekten.Anlatım dili çok sade ama çok akıcı.Okuduğum fantastik kitapların birçoğundan daha iyi olduğunu düşünüyorum.Zaten konunun özgünlüğü bile yeter değerlendirme yapmak için.Aldığımda konusu hakkında pek bilgim yoktu,sadece fantastik okumayı çok sevdiğim için almıştım fakat beni aşırı derecede şaşırttı,hiç ara vermeden okudum resmen.

Karakterlerden bahsedelim biraz da.Ben Alina'yı çok sevdim,Malyen'e olan aşkı konusunda biraz mızmız olsa da birçok fantastik genç-yetişkin kitabındaki kız karakterden daha güçlü ve cesur olduğunu düşünüyorum.Malyen'i en az Alina kadar sevdim,her ne kadar Alina'yla yaralanmasından sonraki ilk karşılaşmasında çook sinir olup,resmen ağzına bir tane patlatmak istesem de sonradan kendini affettirdi.Vee gelelim kötü adamımız Karanlıklar Efendisi'ne.İnternette gördüğüm kadarıyla Alina ile shipleyenler varmış KE'yi,cık cık cııık.Malyen dururken ne haddine KE'nin.Yani ben hiiç sevemedim,ama yine internetten gördüğüm kadarıyla sır KE için okuyanlar bile varmış bu seriyi.Sanırım sevmememin nedeni bad boy sevmiyor olmam :D

Fanların yaptığı bir cast çalışması.
 
Kısacası bu kitabı kesinlikle ama kesinlikle okuyun,hatta alırken ikinci kitabıyla birlikte alın.Çook pişman oluyorsunuz sonra (tecrübeyle sabittir). Umarım Martı Yayınları üçüncü kitap için çok bekletmez.

Aşağıda kitabın tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.Sevgiler.



6 yorum:

  1. Karar veremediğim bir seriydi ama güzel yorumundan sonra bu kitabı da okumak istiyorum artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederiiim,kesinlikle okumalisin,pişman olmazsın :))

      Sil
  2. Bugün Real'den iki kitaba da 15 lira verdim çıktım şanslıyım galiba :D kitabı okuduktan sonra okuyayım bunu, bir iki spoiler yedim bile :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten şanslısın bence :D Umarım beğenirsiin :D

      Sil
  3. Merhaba ben 12 yaşındayım acaba kitap benim için uygunmudur cevap verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak uygun olsa da uygun olmayan bazı sahneler var ama toplasak 10-15 sayfayı geçmeyecektir bu sahneler.Bir problem olmayacağını düşünüyorum ben :D

      Sil