8 Ocak 2015 Perşembe

KVBT 3.Tur 1. Gün | Uyurgezer Anılar - Kathleen Alcott / Yorum + Çekiliş


Gözlerimin arkasındaki boşlukta anılarım rengârenk…

Ida çocukluğundan beri her anını ikisi de uyurgezer olan Jackson ve James kardeşlerle birlikte geçirmiştir. Nerede bir "I" varsa, orada muhakkak bir de "J" vardır. Dış dünya onları komşu ve arkadaş olarak görse de onlar kendilerince, kan bağları olmayan kardeşlerdir.

Onlarınki konuşmadan anlaşmaya dayalı, kuralları ve sınırları olmayan bir ilişkidir. Ama üçü olgunlaştıkça ve duyguları karmaşıklaştıkça Ida ve Jackson, kardeşten çok daha öte olduklarını fark ederler. Jackson'ın uyurgezerliği etrafındakilere zarar vermeye başlayınca ve James ruhsal sorunları sebebiyle hastaneye yatırılınca, ailesini yıkma tehlikesi oluşturan, hükmedemediği olaylar karşısında Ida ne yapacağını bilemez hale gelir.

Aile tanımıyla mücadele eden, toplumsal algıları sorgulayan ve insanları birbirine bağlayan karmaşık bağları keşfe çıkan olağanüstü bir ilk roman.




Sayfa Sayısı: 240

Baskı Yılı: 2014

Yayınevi: Martı Yayınları

Orijinal Adı: The Dangers of Proximal Alphabets
Goodreads Puanı: 3.30 / 5

__________________________________________________

Merhabaa!Üçüncü turumuzun ilk gün yazısıyla karşınızdayım :D Her turda ayrı bir heyecan yapıyorum fakat iki turdur ilk yazıları yazma görevi bende olduğu için ayrı bir gerginlik var üzerimde. Ayrıca kitap çok değişik bir anlatıma sahip olduğu için yorumlamakta sıkıntı çekebileceğimi düşünüyorum,onun stresi de var üstümde.Daha fazla uzatmadan hemen yorumuma geçiyoruum.


Ida,acı bir kaza sonucunda annesini kaybetmiştir.Yan kapı komşuları Jackson ve James ise babalarını kaybetmiştir.Dolayısıyla ebeveynleri,her ne kadar onlar pek fark etmeseler de,bir bağ kurarlar.Tabi bu üç çocuk da birbirlerine bağlanır.İlişkileri yıllar geçtikçe karışık bir hal alır çünkü artık onlar o masum üç çocuk değillerdir.Bir de işin içine Jackson ve Ida'nın birbirlerinden hoşlanması girince olaylar iyice sarpa sarar.

James ve Jackson çocukluklarından beri uyurgezerdir.James bunu 12 yaşında bırakmış olsa da Jackson'ın rahatsızlığı gün geçtikçe kötüye gitmektedir,öyle ki bu Ida'ya zarar verecek boyuta bile ulaşmıştır.Bu sorunların yanına James'in psikolojik rahatsızlıkları eklenince Ida ailesi olarak gördüğü kişilerin dağılmasını engelleme çabasına girecektir.

Kitap,yazının başında dediğim gibi,değişik bir kitap.Geçmişe dönüşlü bir şekilde anlatıyor olayları.Böyle olunca haliyle bazen kafanız karışabiliyor.Yazarın anlatım dili hoş,ama biraz karışık.Bazı cümleler çok uzundu,cümlenin sonuna geldiğinizde başını unutuyordunuz.Ama bazı cümleler de öyle etkileyiciydi ki defalarca kez okuyup üstünde dakikalarca düşündüm.


Kitabın değişik olduğu kadar karakterler de değişik.Örneğin Jackson uyurgezerliği esnasında etrafa tehlike saçmasına rağmen bununla yüzleşmiyor.Hatta Ida'yla defalarca kez kavga ediyorlar bu yüzden.Ida ise kendini James ve Jackson'ı korumaya öyle adamış ki zamanla bu üçlünün birbirine zarar verdiğini göremiyor.

Başlarda Ida,Jackson ve James arasındaki ilişki çok hoştu.Annesiz bir kız ve babasız iki çocuk sürekli beraberler,her şeyi beraber yapıyorlar.Ne kadar sevimli değil mi? Fakat sonradan bu ilişki aşırı karmaşıklaşmaya başladı.Zaman geçtikçe aralarındaki bağ güçlense de ilişkileri uçuruma sürüklenmekten kurtulamadı.

Şu ana kadar tur kitaplarımız arasında okuduğum en karmaşık ama beni en tatmin eden kitaptı Uyurgezer Anılar.Başlarken beklediğim kitap kesinlikle bu değildi,toz pembe Amerikan filmleri tarzında bir kitap bekliyordum arka kapağını okumama rağmen.Fakat bu kitap beni gerçekten ters köşeye yatırdı.Hayatı,acımasız gerçekler de dahil olmak üzere,her şekilde anlatan bir kitap.Kısacası kitap benim çok hoşuma gitti.Farklı türde bir kitap okumak isteyen herkese öneririm.

Aşağıda 1 kitap hediyeli çekilişimize katılmayı unutmayııın!Ayrıca Facebook sayfamızda da 1 kitap hediye ediyoruz.Katılan herkese bol şanslar!!


Bu turda bize destek olan Martı Yayınları'na çok teşekkürler.













a Rafflecopter giveaway

10 yorum:

  1. gmzangellove@gmail.com :D Kitabı merak ettim doğrusu. Çok değişik bir kurgusu var. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten okuduğum kitaplar arasındaki en değişik kitap diyebilirim :D Bol şanslar :D

      Sil
  2. dam.lammm@hotmail.com :))

    YanıtlaSil
  3. uysalbeyza2@hotmail.com :))

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. forestengineeringomer@hotmail.com

    YanıtlaSil