4 Ocak 2015 Pazar

Tersyüz - Amy Harmon / Yorum

"Tersyüz bize modern yaşamın unutturduğu duyguları hatırlatıyor. Güzellik sadece yüzeysel olabilir ama bu hikâye ta içinize işleyecek ve uzun süre aklınızdan çıkmayacak." 
-A Love Affair With Books -

"Zaman zaman sizi neye uğradığınızı şaşırtan bir kitap okursunuz. Bu kitap benim için tam olarak böyleydi. Bugüne kadar okuduğum en güçlü hikâyeydi ve bana inanın, çok çok fazla kitap okuyorum. " - Holly Kelly, Rising kitabının yazarı.-

"Hiçbir Çirkin, Ambrose kadar yakışıklı, hiçbir Güzel de Fern kadar naif olmamıştı! Tersyüz sizi toplum yargılarının ötesine götürerek, yaralı ve genç kalplerin bir attığı bu duygusal hikâyeyle içine çekecek." -Romancekolik-

"Tersyüz, sevginin, arkadaşlığın, kaybetmenin ve hayata dair ikinci bir şansın, duygusal, yürek burkan ama aynı zamanda içinizi ısıtacak, kolay kolay unutamayacağınız öyküsü." 
-Tuğçe'nin Kitaplığı-

Ambrose Young okulun en çekici çocuğu ve kasabanın yıldız güreşçisiydi. Uzun boylu ve yapılı bir vücudu, omuzlarına değen saçları ve yakıcı gözleriyle aşk romanlarının kapaklarını süsleyebilecek kadar yakışıklıydı. Fern Taylor bunun farkındaydı ve Ambrose Young'a âşıktı. Belki de bu kadar yakışıklı olduğu için Fern asla onunla birlikte olabileceğini düşünmemişti. Ta ki her şey tersyüz olana ve Ambrose'un eski yakışıklılığından eser kalmayana kadar… Tersyüz, beş genç adamın küçük bir kasabadan kalkıp savaşa gidişinin ve içlerinden sadece birinin geri dönüşünün hikâyesi... Hayatı, benliği, güzelliği kaybetmenin hikayesi... Bir kızın, yıkılmış bir çocuğa ve yaralı bir savaşçının, sıradan bir kıza olan aşkının hikâyesi... Kalp kırıklığının üstesinden gelen bir arkadaşlığın ve bilinen kalıpların dışına çıkan bir kahramanın hikayesi... Tersyüz, hepimizin içinde biraz iyiliğin biraz da kötülüğün olduğunu keşfettiğimiz modern çağın Güzel ve Çirkin'i...
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 376
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: Yabancı

Orijinal Adı: Making Faces
Goodreads Puanı: 4.45/5

__________________________________________

Selaaam!Aslında kitabı bitireli neredeyse üç gün oluyor ama yine üşengeçliğim tuttuğundan anca giriyorum yorumunu.Allah'ıım bu nasıl bir kitap,yorumunu nasıl yapacağım hiçbir fikrim yok.En iyisi konuyu kısaca anlatarak başlamak.

-biraz spoiler içerebilir

Fern küçük bir kasabada yaşayan ve kendini çirkin bulan bir kız.En yakın arkadaşı,sırdaşı kuzeni olan Bailey.Bailey'in ise kas distrofisi var yani belden aşağısı felç,dolayısıyla tekerlekli sandalyeye bağımlı.Durumu git gide kötüleşiyor ve kollarını bile zor kullanıyor artık.Bailey ve Fern arasında öyle bir bağ var ki,Fern artık Bailey söylemeden ne istediğini anlayıp yapıyor.Bailey'in öyle bir zor durumda olması Fern'in ona karşı anaç bir tavır takınmasına neden olmuş.Dışarıdan bakınca tuhaf bir ikili olarak görünüyorlar; çirkin,kızıl saçlı,cılız bir kız ve tekerlekli sandalyede bir çocuk.İçlerine girince ise bambaşka ve renkli dünyaları olduğu ortaya çıkıyor,bana göre muhteşem ikililer yani.

Bir de Ambrose var,okulun yakışıklı çocuğu.Müthiş bir güreşçi,hayatı boyunca bir kere bile kaybetmemiş.1.97 boyunda,kaslı ve çok güçlü bir yapısı var.Yani Fern için tamamen ulaşılmaz birisi.Fern çok küçük yaştan beri seviyor Ambrose'u,durum şu ki Ambrose onun farkında bile değil.

Fern'in diğer bir yakın arkadaşı Rita da Ambrose'dan hoşlanıyor.Rita harika güzellikte bir kız,hep Fern'in olmak istediği türden birisi.Rita'nın edebi yönü Fern'e göre zayıf olduğundan Ambrose'a Rita adına mektuplar yazmaya başlıyor Fern.Yazdıkça daha da aşık oluyor çünkü sevdiği adamın bambaşka yönleri gözlerinin önüne seriliyor.Bir şekilde bu mektup olayı ortaya çıkıyor ve Fern'i hiç fark etmeyen Ambrose kötü bir yoldan onu fark etmiş oluyor.

11 Eylül olayları zamanında geçiyor kitap.Bu sırada Amerika ordusuna katılması için gençler arıyor.Ambrose orduya katılmak için gönüllü oluyor ve arkadaşları da onunla gidiyor.Maalesef ki beş kişi olarak giden gruptan sadece Ambrose geri dönüyor.Döndüğü hali ise hem fiziksel hem de ruhsal olarak gittiği halinden çok farklı oluyor.

Döndüğünde çareyi kendini soyutlamakta buluyor Ambrose fakat Fern onun peşinden o kadar çok koşuyor ki dayanamayıp Fern ve tabii ki neredeyse onun bir parçası olan Bailey ile arkadaş oluyor.

-spoiler bitti


Yani gerçekten ne desem bilemiyorum bu kitap hakkında.Çok büyük beklentilerle aldığım bir kitaptı çünkü Goodreads puanı aşırı yüksekti ve yorumlar da bir o kadar muhteşemdi.Beklentilerimi karşıladı mı?Evet fazlasıyla karşıladı,hatta karşılamaktan öteye gidip beni darmaduman etti.

Karakterlerin hepsine bayıldım.Hiçbiri mükemmel değil ama hepsi o kadar içimizden ve samimi ki sevmemek mümkün değil.Fern'in o duygusallığı,utangaçlığı ve Ambrose'a olan samimi aşkı...Ambrose'un o güçlü duruşu altında yatan narin kişilik... Bailey,ah Bailey hakkında ne desem bilmiyorum.Sanırım okuduğum tüm kitaplar arasında beni en çok etkileyen karakter oldu. Hayata çok geride başladığını düşünebilirsiniz,çünkü çok kötü bir hastalığı var.Ama o, o kadar canlı,o kadar hayata bağlı ve o kadar cesur ki aslında hayatta hepimizden önde.

Her ne kadar kitaptaki asıl karakterler Fern ve Ambrose olsa da Bailey benim için asıl karakterdi.Fern'i Ambrose'tan korumaya çalışması,engelleri olmasına rağmen güreşe olan tutkusundan hiç vazgeçmemesi,arkadaşlarını korumak için her şeyi yapması...Buraya beni etkileyen daha onlarca özelliğini yazabilirim.Muhteşem bir karakterdi Bailey.

Genelde kitapları okurken alıntı çıkaramam fakat bu kitapta o kadar fazla alıntı buldum ki defterim Tersyüz alıntılarıyla doldu.Yazarın yazdıkları büyüleyici,okurken kayboluyorsunuz içinde kitabın.Karakterlerin hislerini,düşüncelerini öyle aktarmış ki yazar ne hissederlerse aynısını kalbinizin derinliklerinde hissediyorsunuz.

Kitaptaki yaşanan olaylar çok gerçekçi,belki de bu yüzden çok etkiledi beni.İtiraf ediyorum,bazı yerlerde ağladım.Hala aklıma geldikçe duygulanıyorum.NEDEEEEN?!?!??!!?!

Kesinlikle okuduğum en güzel kitap olduğunu söyleyebilirim.Yeni yıla böyle bir kitapla başlamak müthiş bir şey.Eğer ki tereddüt ediyorsanız hiç etmeden alın okuyun bu kitabı.Eminim siz de bu hikayenin içinde kaybolacak,Fern,Bailey,Ambrose üçlüsünün yanında olmayı içten bir şekilde isteyeceksiniz.


5 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkürler kısa sürede yapmaya çalışacağım :))

      Sil
  2. Teşekkür ederim,kısa zamanda yapmaya çalışacağım :))

    YanıtlaSil
  3. Vee ben de mimledim canım seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim,umarım kısa sürede yapabilirim :)

      Sil