23 Aralık 2014 Salı

Yabancı - Melissa Landers / Yorum

Uzaylılar insanlarla iki yıl önce bağlantı kurdu. Şimdi de dünyalı cara, onlardan birini evinde misafir etmeye hazırlanıyor. 

Gezegenler arası öğrenci değişim programı kapsamında evinde L'eihrli bir lise son sınıf öğrencisini ağırlamaya hazırlanan Cara, bu sayede hem hayallerindeki üniversiteye ücretsiz gidebilecek hem de o gizemli L'eihrliler hakkında gazetecilerin uğruna öleceği bilgiler edinecektir. L'eihrli öğrenci Aelyx'in, ayakları yerden kesen yakışıklılığı da cabası. Ama işler hiç de düşünüldüğü gibi yolunda gitmeyecektir, çünkü Aelyx'i okulda istemeyenler de vardır ve sayıları hiç de az değildir. Tehdit mektupları almaya başlayan Cara bir süre sonra Aelyx ile okula polis eşliğinde gitmek zorunda kalacaktır.

Okuldaki herkes tarafından dışlanan Cara'nın artık tek arkadaşı Aelyx'tir. Üstüne üstlük Cara ona sırılsıklam âşık olmuştur. Öte yandan Aelyx'in de ölümcül sonuçlar doğurabilecek sırları vardır. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olan Cara hem kendi hem sevdiği çocuğun hayatı hem de gezegeninin geleceği için bir ölüm kalım savaşı vermek zorundadır.
(Tanıtım Bülteninden)



Sayfa Sayısı: 424
Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: GO!

Seri Adı: Alienated
Seri Sırası: 1/?
Goodreads Puanı: 4.01/5

____________________________________________

Cara okulda birinci,münazara yarışmalarında bir sürü başarısı olan ve arkadaşları tarafından sevilen bir kızdır.Tipik süper zeki ve süper sosyal öğrenci modeli yani.Bir gün onlarla 2 yıl önce iletişime geçen L'eihr gezegeninden Dünya'ya,hatta Cara'nın evine,bir değişim öğrencisi olarak uzaylıların geleceğini öğrenince dünyası altüst olur.

Evine gelen uzaylı,yani Aelyx,insan gibi görünse de duyguları ve davranışları açısından insandan çok uzaktır.Cara,Aelyx ile arasını iyi tutmaya çalışırken arkadaşlarını kaybeder.Bu da yetmezmiş gibi tüm okul Cara'ya karşı cephe alır ve kimse onunla konuşmaz.Üstelik Cara evindeki bu soğuk,ruhsuz yabancıya aşık oluyordur.Tüm Dünya'da insanlar bu uzaylıları istemediklerini söyleyip,eylemler yapıp,ortalığı birbirine katıyorlardır.Cara birdenbire kendini umutsuz bir aşka kapılmış ve hayatı tehlikeye girmiş bir şekilde bulacaktır.



Uzaylılar benim hep ilgimi çeken konulardan biri olmuştur.Hele bu konu genç-yetişkin türüne uyarlanıp önümüze kitap olarak sunuluyorsa tadından yenmez.Daha önce uzaylıları konu alan kitap olarak 5.Dalga'yı okumuştum.Yabancı'yı da 5.Dalga kadar olmasa da beğendim.

Cara bence tam kararında yaratılmış bir karakterdi.Ben pek fazla mızmız kızları sevmem,Cara da bazı yerler dışında gayet güçlü ve sağlam durdu başına gelen olaylara karşı.Çok affedici olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Nedenini okuyunca anlarsınız ama ben olsam onun affettiği kişileri o kadar kolayca affetmezdim.Ayrıca Aelyx ile olan diyalogları çok eğlenceliydi,komik bir kız yani.Tam sevdiğim tür karakter ^_^. Aelyx ise kitabın ortalarına kadar tam bir odundu yani,çocuk hiçbir duygu belirtisi göstermedi neredeyse.Her ne kadar odun olsa da kalbimi kaptı,çocuk uzaylı yahuu!!Hem de nasıl cool bir uzaylı.Tabii sadece cool değiil,yakışıklı,akıllı,biraz asi.Uzaylılara da cool olmak yakışıyormuş,Aelyx sayesinde bunu anladık :P (biraz daha yazarsam duramayacağım kaç gündür ortalarda Aelyx diye dolaşıyorum zaten en iyisi susayım ben :P )

Yazarın dili çok akıcıydı,uzun zamandır en çabuk okuduğum kitap oldu Yabancı.Gerçi bunda kesinlikle sınavlarımın olmamasının payı var.Ama olsa da kısa sürede okurdum sanırım.Kitap,ortasına kadar durağan ilerliyor.Yazar yavaş yavaş anlatmış başlarını,bazı yerlerde fazla detaya girildiğini düşünsem de genel olarak kitap çok akıcıydı.Özellikle yarısına geldikten sonra sayfaların nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile.Aksiyonu çok fazla değil ama bu kesinlikle kitabı sıkıcı yapmıyor.

Cara ve Aelyx'in yakınlaşmaları aslında normal bir süredeydi fakat biz diğer YA kitaplarında çiftlerin çok çabuk yakınlaşmalarına alıştığımızdan,ilişkilerinin başlangıcı okurken biraz uzun gelebilir.Aelyx,Cara sayesinde biraz daha duyarlı oldu fakat sürekli kendini Cara'dan geri çekmesi,durduk yere soğuk davranıp sürekli sır saklaması sinirimi bozdu.

Kitabın kapağına BAYILDIIM!!Üstündeki renkler bence muhteşem ve kapak tam anlamıyla kitabı yansıtıyor.Ayrıca tabii ki yine mıknatıslıı!Ben çok sevdim bu mıknatıs işini,keşke daha çok yayınevi böyle çıkarsa kitaplarını.Ayrıca The 100'de yazı puntosunun büyük olduğunu söylemiştim,bu kitapta gayet normaldi.GO! Kitap gerçekten çok özeniyor kitaplarına,yeni kitaplarının çıkmasını dört gözle bekliyoruum *-*

Kitabın diğer bilim kurgu kitaplarından farkı pek yok aslında.Konusunun çok fazla kullanılmayan bir konu olması ve L'eihr gezegeniyle ilgili yazarın müthiş farklı bir dünya yaratmış olması farklardan sayılabilir.Ben kitabı sevdim.Eğer ki bilim kurgu ve genç yetişkin türlerini okumayı seviyorsanız Yabancı'ya da bir şans verin derim ben.











6 yorum:

  1. Çok güzel bir yorum olmuş. :D Yazarın yarattığı L'eihr gezegeninde en farklı bulduğum şey oradakilerin 'şey' yapmadan çoğalıyor olması. :D Hatırladığım kadarıyla bir düzen vardı. Bir bilgisayar sistemiyle yaratıyorlardı sanırım L'eihrlileri. En garibime giden oydu benim. :D Ve tabi ki Aelyx'in hiç öpüşmemiş olması da bundan kaynaklanıyor. :D Neyse susayım artık ben. :D Ellerine sağlık yavru. Ben anlatmaya çalıştığımda ne kadar saçma anlattığımı fark ettim. :D Neyse çok öptümm. :**

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim,sanırım klonlamayla çoğalıyorlardı :D Değişik gerçekten :D Yo gayet güzel anlatmışsın canıım :*

      Sil
  2. Bende okumak için sabırsızlanıyoruuum!! Çok güzel yorumlamışsın bu arada :D İçimdeki merak böyle büyüdü büyüdü kaplan oldu :D Bu arada, yeni açtığım bloguma bekliyorum ^^ http://kitap-gurmesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim,umarım kısa sürede okuyabilirsiin :D Bakıyorum hemeen :D

      Sil
    2. Bu arada, bir mime etiketledim profilime bakmayı unutma! :D

      Sil
    3. Gördüüm,teşekkür ederim kısa sürede yapmaya çalışacağım :D

      Sil