30 Aralık 2014 Salı

Şimşek Hırsızı - Rick Riordan / Yorum


Bir gün birisi çıkıp size Antik Yunan tanrılarının hala hayatta olduklarını söylese ne yapardınız?


Ya ailenizden birinin bu tanrılardan biri olduğunu öğrenseniz? Olağanüstü güçlere sahip olduğunuzun farkına varsanız? Bir de peşinize mitolojik efsanelerdeki canavarlar düşse? Ne yapardınız? Percy'nin yaptığını…



Sayfa Sayısı: 364
Baskı Yılı: 2009
Yayınevi: Doğan ve Egmont Yayıncılık
Orijinal Adı: The Lightning Thief
Seri Adı: Percy Jackson and the Olympians
Seri Sırası: 1 / 5
Goodreads Puanı: 4.18 / 5



______________________________________

Herkese selaaam!Okuduğum kitapları bitirmeme rağmen yorum girmeye üşendiğimden Percy'nin yorumu yaklaşık bir haftadır kenarda bekliyordu.Kısa da olsa bir boş zaman bulduğum için bu fırsatı değerlendirip hemen yorum yapmaya karar verdim.O zaman LET THE HUNGER GAMES BEGIN!! (bunu niye dedim hiçbir fikrim yok)

Bu seriyi okumayan kıyıda köşede çok az insan kaldık a dostlar.Bilmeyen çok azdır diye düşünsem de her zaman yaptığım gibi önce konuyu özetleyeceğim.Percy biraz sorunlu bir çocuktur,hatta baya sorunlu.Her gittiği okuldan atılır,yaramaz ve derslerinde başarısızdır.(Derslerinde başarısız olmasının bir nedeni de disleksi olması.) Her sene okul değiştiren bu haylaz karakterimiz gittiği Yancy Akademisi'nde yine haylazlıklarına devam eder etmesine fakat hayatında olan tuhaf şeyler iyice tuhaflaşmaya başlar.Hatta bir kere okul gezisi için gittiği müzede saldırıya uğrar,hem de şeytani bir varlık tarafından!Başta delirdiğini düşünse de sonradan akıl sağlığının gayet yerinde olduğu ortaya çıkar.Sorun şudur ki o insan değildir,yarı tanrıdır.Hatta en yakın arkadaşı da onu korumak için görevlendirilmiş bir satirdir. Sadece 12 yaşında küçük bir çocuk olan Percy'nin hayatı bu öğrendikleriyle tamamen değişir.Dışarıda onu bekleyen kötülüklerden korunmak için Melez Kampı'na gider,oysa ki korunmak için gittiği yerde onu daha büyük maceralar ve olaylar bekliyordur.

Kampta Annabeth adında bir kızla tanışır.Bu kız biraz kendini beğenmiştir çünkü bilgelik tanrıçası Athena'nın kızı olduğundan birçok konuda bilgisi vardır ve bunu da gerine gerine kullanır.Bu sırada Zeus'un şimşeğinin çalındığı haberi gelir kampa.Zeus bundan bir kişiyi sorumlu tutuyordur;Poseidon'un oğlu Perseus Jackson!Percy kendini aklamak için bir dolu maceraya atılmak zorunda kalacaktır.

Yine geç başladığım bir seri için yakındığım bir yazıya hoşgeldiniz sevgili okuyucular. Hayır yani sen fantastik okuyan bir insansın,Yunan mitolojisi ise deli gibi ilgini çekiyor ne diye bu seriyi okumuyorsun Naz?Sonra böyle kafanı duvarlara duvarlara vurursun işte.

Söylememe gerek yok sanırım ama kitaba ciddi anlamda,tamamen,her şeyiyle bayıldıııım.Dediğim gibi Yunan mitolojisini çok severim zaten ve bu yüzden daha başta zaten kitap gözümde bir adım öndeydi.Mitoloji muhteşem karakterler ve müthiş akıcı bir üslupla birleşince kitabı beğenmemem mümkün değil zaten.

Allah'ııım o Percy neden bu kadar tatlı acaba?Ben de istiyorum bir tane Percy lütfen ^_^ Başta daha 12 yaşında olduğu için kendimi onunla bütünleştirmekte zorlanacağımı düşünmüştüm ama bu sorunu hiç yaşamadım. Çok eğlenceli bir karakter bir kere,okurken hiç sıkılmadım.Esprili karakterler her zaman bir adım öndedir benim için.Percy her şeyiyle,özellikle de alaycı,destekleyici,güçlü tavırlarıyla, gönlümü kaptı bile.

Annabeth her ne kadar biraz kendini beğenmiş olsa da onu da sevdim.Bana Hermione'yi hatırlattı,ki Hermione benim en sevdiğim karakterlerden biridir.Onun kadar sevmesem de yine de sevdim Annabeth'i,güçlü bir kişiliği var ve ben güçlü kişiliği olanlara hayranım *-* Kıvırcık ise her ne kadar cesur olmasa da o kadar sadık ve duygusal ki onu sevmemek mümkün değil.Percy'yi her ne kadar çok iyi koruyamasa da ona çok iyi bir arkadaş olduğu kesin.

Kitap o kadar akıcı ki yaklaşık üç saatlik bir okumayla kitabı bitirdim.Aslında kitap çocuk kitabı kategorisinde yer alıyor fakat hiç çocuk kitabı gibi değil.Daha doğrusu şöyle diyeyim; çocuklara hitap etmesi için yazılmış olsa da aslında her yaşa hitap ediyor.Eğer ki aklınızda ''Acaba bu çocuk kitabı olduğu için sıkılır mıyım ki?'' gibi bir düşünce varsa o soruyu hemen kafanızdan atın çünkü sıkılmayacaksınız.Müthiş eğlenceli bir kitap.

Fantastik severler için kesinlikle önerebileceğim bir kitap oldu Şimşek Hırsızı.Maalesef ki elimde diğer kitapları olmadığı için devam edemedim seriye fakat yarıyıl tatilinde alıp seriyi bitirmeyi planlıyorum.Umarım bu planım gerçekleşebilir.

Filmin tamamını izlemedim fakat bir kısmını geçen yaz izlemiştim.Kitaptan bağımsız düşünürsek bence film fena değildi,tabii ki karakterlerin yaşları fiyaskosunu saymazsak.Logan çok iyi bir seçim ve küçük gösteriyor fakat 12 yaşında da göstermiyor yani.Keşke cast seçimi biraz daha dikkatlice yapılsaydı.Dediğim gibi eğer kitaptan bağımsız olarak değerlendirilirse izlenebilecek bir film.

Eğer ki benim gibi hataya düşüp bu seriyi hala okumamış olanlar varsa acilen,daha fazla geciktirmeden alın ve okuyun.Hiç ama hiç pişman olmazsınız!










2 yorum: