6 Aralık 2014 Cumartesi

Hobbit / J.R.R. Tolkien - Yorum

 Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.
"Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar. 
Tolkien'in aslında çocuklar için kaleme aldığı "Hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "Yüzüklerin Efendisi"ni yarattı. Bugün "Hobbit"le birlikte "Yüzüklerin Efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.



Sayfa Sayısı: 312

Baskı Yılı: 2014
Yayınevi: İthaki Yayınları

Orijinal Adı: The Hobbit
Goodreads Puanı: 4,20 / 5
_______________________________

Merhabaa!!Bu yorumu nasıl yazacağımı inanın bilmiyorum,böyle efsane haline gelmiş bir esere yorum yazmak gerçekten çok zor.Kitaba geçen cuma başladım ve bitirmem 1 hafta sürdü,evet 1 KOSKOCAMAN HAFTA!Neden bu kadar yavaş okuduğum hakkında bir fikrim yok ama iyi ki yavaş okumuşum.Tüm sayfaların,tüm olayların tadını çıkara çıkara okudum ve kitap bittiğinde içimde kocaman bir boşluk oluştu.,

Kitabın konusunu birçoğunuzun bildiğini düşünüyorum ama kısaca bahsedeyim.Bilbo Baggins kendi halinde yaşayan,çevresinden saygı gören,etliye sütlüye karışmayan ve hayatının keyfini sonuna dek çıkaran bir hobbittir.Bir gün kapısında ulu büyücü Gandalf belirdiğinde şaşırır ve maalesef ki başına gelecek olaylardan bihaberdir.

Gandalf'ın kapısında belirmesinden bir gün sonra tam anlamıyla evini cüceler basar! On üç tane tanımadığı cüceyi evinde misafir etmek hiç hoşuna gitmese de Gandalf'ı kırmamak adına ve kibar davranmak istediğinden sesini çıkarmaz.Cücelerin asıl gelme niyetini öğrendiğinde ise şok olur,cücelerin ondan büyük bir isteği vardır;Atalarının hazinesini geri alabilmek için Bilbo'nun hırsız olmasını istemektedirler.İstemeye istemeye bunu kabul eder ve hayatındaki en büyük maceraya atılır.

İtiraf ediyorum Hobbit'i her ne kadar bilsem de filmi çok merak ettiğimden ilk filmleri izledim.Hazır son film de çıkıyorken artık dayanamayıp kitabı aldım ve okuyabildiğim en kısa sürede okudum.Sonuç: BAYILDIM. Muhteşem bir efsaneyi bu kadar geç okuduğum için kendimden utanıyorum gerçekten.

(Bir itiraf daha; Yüzüklerin Efendisi'ni okumadım ve izlemedim de :( Biliyorum çok cahilim ezmeyiin :( Onu da kısa sürede okumayı planlıyorum lütfen ezmeyiiin :( )


Kitabın anlatımı harika,yazarın arada kendi ağzından bazı bilgiler aktarması,kendi fikirlerini araya sıkıştırması çok hoşuma gitti.Dil çok sade,akıcı ve anlaşılır.Ayrıca kitap 1937'de yazılmış olmasına rağmen yazarın böyle bir hayal dünyası oluşturabilmesi muhteşeem! Böyle bir kitap şimdi yazılmış olsa daha önceki epic fantasy ya da high fantasy türündeki kitaplardan çok az da olsa esinlenmiş diyebilirdik ama 1937 gibi bir yılda yazılan bir kitabın böyle olağanüstü bir hayal dünyası içermesi yazarın muhteşemliğini göstermez mi??



Karakterlerin hepsini sevdim.Bilbo tabii ki favorimdi.Kitabın başındaki davranışlarıyla sonundaki davranışları arasındaki fark inanılmazdı,çok fazla ve müthiş bir değişim yaşadı.Cücelerin hepsi çok sevimli,Thorin sonlara doğru biraz değişse de onu da sevdim. Gandalf bazen kaba olsa da yaptığı yardımlar sayesinde onu sevmemek mümkün değil tabii ki.

Aslında kitap bir çocuk kitabı olarak yazılmış olsa da kesinlikle sıkılmadan herkesin okuyabileceğini düşünüyorum.Her ne kadar bir çocuk kitabı ve fantastik bir kitap olsa da içinde çıkarılması gereken bir sürü ders var.



Filmle kitap karşılaştırması yapayım biraz.Kitap çocuklara yönelik yazılmış olduğundan olaylar biraz daha eğlenceli ve yumuşak şekilde anlatılmış fakat film daha sert bir havaya sahip.Fakat ikisi de ayrı ayrı müthiş yapıtlar.Son film olan Beş Ordular Savaşı'nı dört gözle bekliyorum!!

Benim okuduğum versiyon Hobbit'in ciltli ve illüstrasyonlu baskısıydı.İçindeki resimler ve cildi muhteşemdi.İthaki Yayınları gerçekten müthiş bir iş çıkarmış,teşekkür ediyorum kendilerine bu özenlerinden dolayı.

Kısacası genel olarak kitap okumayı seviyorsanız -çünkü bu kitabı tüm kitap severler okuyabilir- ve henüz bu efsaneyi benim gibi okumayıp geç kaldıysanız mutlaka okumalısınız Hobbit'i!Kesinlikle ama kesinlikle pişman olmazsınız!








8 yorum:

  1. Hobbit, daha ortalarda Yüzüklerin Efendisi furyası, filmleri yokken, yıllaaar evvel okuduğum ve tadı hala damağımda, mükemmel bir kitap. Filminden aynı zevki almadım desem, yalan olmaz. Tam tersi Yüzüklerin Efendisi için geçerli. Filmleri çok keyifli, kitapları zor ilerleyen, tasviri bol türden. Kesinlikle Hobbit kitabı gibi değil tadı. Benim naçizane hislerim konuyla ilgili. Paylaşım için teşekkürler, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ben de çok tasvir içerdiğini duymuştum fakat çok merak ettiğimden sadece ilk kitabını alıp fikir edinme amaçlı okumayı düşünüyorum.Yorum için ben teşekkür ederim,sevgileer ^^

      Sil
  2. Hobbit bambaşka, sanırım Bilbo benim için ayrı olduğundan :)
    Ama okurken çok merakta kalıp, eğlendim ki arada yazarın verdiği bilgiler benim de çok hoşuma gitmişti.
    Tabi zaman zaman resimler de araya giriyordu ki bu zihinde canlandırmayı daha kolaylaştırıyordu. Filmi de sevdim ben :)
    Bu arada miminiz var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen,çok zevk aldım okurken :)) Mim için teşekkürleer,kısa sürede yapmaya çalışacağım :))

      Sil
    2. Tekrardan teşekkürler :D kusura bakma diğer mimi de yapamadım şu sıralar o kadar yoğunum ki :D İkisini de bu hafta içi yapmaya çalışacağım,tekrardan kusura bakma :D

      Sil
  3. Ben kimim? kısmında yazdıklarınızı okudum sonra da bir kaç yayınınızı. Bence iyi bir kitap yorumcususunuz. Sevgiler. İlgilenirseniz ben de bloğuma beklerim. Güzellik üzerine yazılar yazıyorum. :)

    YanıtlaSil