24 Ocak 2016 Pazar

Genç Elitler - Marie Lu / Yorum

Onlar Hayatta Kalanlar, Liderler, Savaşçılar. Onlar Genç Elitler.

Adelina Amouteru, ölümcül bir hastalıktan kurtulmuştur. On yıl önce ülkesini kasıp kavuran kanlı humma vücudunda tuhaf izler bırakmıştır. Fakat hastalığı atlatanların bazılarında, başka şeyler de kaldığı rivayet edilmektedir… Gizemli ve sıradışı yeteneklere kavuştuklarına inanılan bu insanların kimlikleri gizlidir ancak onlara Genç Elitler denmeye başlamıştır.
Teren Santoro, Kral için çalışmaktadır. Engizisyon Mihveri'nin lideri olarak görevi, tehlikeli olduğuna inandığı Genç Elitler'i bulmak ve onlar ülkeyi yok etmeden onları yok etmektir ama aslında Teren hepsininkinden büyük bir sır saklamaktadır.
Enzo Valenciano, Hançer Cemiyeti üyesidir. Bu gizli Genç Elit grubu, kendilerinden olanları Engizisyon Mihveri'nden önce bulmaya çalışmaktadır ama Adelina'yı bulduklarında onun şimdiye dek görmedikleri güçlere sahip olduğunu keşfedeceklerdir.
Birbirinden apayrı savaşlar sürdüren bu üçlünün yolları hiç beklenmedik şekilde kesişecektir. Ancak hepsinin emin olduğu tek şey vardır: Karanlık bir intikam ve yok etme arzusuyla yanıp tutuşan Adelina'nın güçlerine bu dünyada yer yoktur.



Sayfa Sayısı: 368
Baskı Yılı: 2016
Yayınevi: Pegasus
Seri Adı: The Young Elites
Seri Sıralaması: 1 / 3
Goodreads Puanı: 3,95 / 5

________________________________________________________________

Selam selam selaam! Nasılsınız? Umarım hepiniz iyisinizdir.Öğrencilerin çoğunlukla bir keyif hali içinde olduğunu düşünüyorum çünkü önümüzde pek de uzun olmasa da bir tatil var. Belki karneleriniz canınızı sıkıyor olabilir ama düzeltmek için önünüzde koooskoca bir dönem olacak,hem canınız sağ olsun sonuçta karne her şey değil.

Son zamanlarda canımı sıkan bir durum var, yani şu sıralar ülkemizde birden çok can sıkıcı ve üzücü durum var aslında ama ben sadece birine değineceğim. TEOG yüzünden,karneler yüzünden intihar eden öğrencilerden haberiniz vardır sanırım. Yoksa da artık öğrenmiş oldunuz.Bu konu gerçekten beni oldukça üzdü.

Arkadaşlar size bir şey söylemek istiyorum; hiçbir sınav,hiçbir not,hiçbir karne sizin değerinizi ölçmüyor. Ülkemizin eğitim sistemi maalesef ki ezber bilgiye dayalı sınavlardan ibaret. Eğer ki bu sınavlarda başarıya ulaşamıyorsanız akıllı olmamakla itham ediliyorsunuz.Oysa ki yanlış! Sizin bu sınavları yapamıyor olmanız aptal olduğunuzu göstermez. Her insan içinde keşfedilmeyi bekleyen bir cevher taşır.Başarılı olduğunuz alana yönelin ve onun üstünde yoğunlaşın. Okulu tamamen boşlayın demiyorum çünkü maalesef ki geleceğimizi belirleyen faktörlerden birisi okul. Fakat en önemli faktör değil.Geleceğinizi yalnızca SİZ belirlersiniz. Ailenizin ya da çevrenizin baskılarıyla bir şeye yönelmeyin,bu sizin hayatınız. Aileniz,arkadaşlarınız hayatınızın bir parçası olacak ama bu hayatı siz yaşayacaksınız.İstemediğiniz bir hayatın içine hapsolmayın. Tabii ki tavsiye alın,tamamen kendi yolunuzu çizin demiyorum çünkü hayatımızın temelini oluşturmak için çok genciz,hata yapmaya çok müsaitiz. Büyüklerinizin tavsiyelerini dinleyin ama sırf onlar mutlu olsun,onlara yaranayım diye sevmediğiniz bir hayatı yaşamayın. (Sözlerimi yanlış anlamayın lütfen.Annem babam ders çalış diyor ben çalışmayı sevmiyorum o yüzden sevmediğim bir şeyi yapmayıp çalışmayacağım diye bir çıkarım yapmayın.Benim bahsettiğim meslek seçimi,evlilik gibi hayatınızı tamamen değiştirebilecek konular.Sırf ailesi istiyor diye doktor olmaya çalışan birçok arkadaşım var benim.)

Kısacası,evet okul önemli bu yadsınamaz bir gerçek.Ama şu dünyada en önemli şey sizsiniz. Şu an üzülüp,ağladığınız tüm o sınavları,notları ileride gülerek hatırlayacaksınız. Hayat bu kadar küçük şeylere üzülüp ağlamak için çok kısa.Önünüzde koskocaman fırsatlarla dolu bir ömür var. Bunu düşünün ve gülümseyiiin ^_^

Niye böyle bir yazı yazdım bilmiyorum ama cidden şu intihar olayları çok canımı sıkmıştı.Biraz içimi dökeyim size dedim. Sıktıysam sizi affola ^_^ Hıım,her neyse artık kitabımızın yorumuna dönelim. Sizi daha fazla bekletmeden kitabın konusunu anlatmaya geçiyorum.

On yıl önce bir salgın hastalık patlak vermiş birçok insanın ölümüne sebep olmuştur.Bulaştığı yetişkinlerin hepsi ölürken kurtulan çocuklar bazı "işaretler" taşımaktadırlar. Örneğin Adelina hastalıktan kurtulanlardan birisi. Saçlarının gerçek rengi siyah fakat hastalık sonrası saçları gümüşi gri oluyor.Sol gözünü hastalık yüzünden kaybetmiş ve o yüzden yüzünün sol tarafında pürüzlü bir yara taşıyor. Onun gibilere malfettolar diyorlar,yani Türkçe olarak bozulmuşlar gibi bir anlamı var.

Malfettolar toplum içinde sevilmiyorlar çünkü herkes onların kötü şans getirdiğine inanıyor.Adelina'nın babası da bunlardan birisi. Adelina'nın ailesinin adını lekelediğini düşündüğü için ona çok kötü davranıyor. Ayrıca malfettoların bazılarının özel güçleri olduğu dedikoduları halk arasında dolaşıyor. Hatta bu özel güçlü malfettolara bir isim bile veriyorlar; Genç Elitler.

Adelina babasının şahit olduğu bir konuşması yüzünden evden kaçmaya karar veriyor.Bu kaçışta korkunç bir olay meydana geliyor ve Adelina'nın başı büyük derde giriyor.Bir şekilde Adelina'nın yolu Genç Elitler'in bir kolu olan Hançer Cemiyeti ile kesişiyor. Çünkü Adelina'nın da bir Genç Elit olduğunu fark eden Hançerler Adelina'yı içine düştüğü beladan kurtarmaya geliyor.Fakat onun güçleri şimdiye kadarki tüm Genç Elitlerden daha güçlü ve daha karanlık,çünkü Adelina'nın kalbini saran bir karanlık var. Gücünü kontrol etmeyi öğrenmesi gerek yoksa herkes için tehlike oluşturacak.Birçok Hançer üyesi Adelina'dan korksa da Enzo Valencia onu eğitmekte ve cemiyetin bir parçası yapmakta kararlı. Bu yüzden Adelina Hançerler'in yardımıyla gücünü kontrol etmek için eğitimlere başlıyor.

Adelina gücünü kontrol etmeyi öğrenirken kendi karanlığından sıyrılmaya çalışıyor.Aynı zamanda Engizitörlerin ,ya da Sorgucular da diyebiliriz, başı olan Teren adındaki düşmanından da kurtulmaya çalışıyor.Bir yandan da Teren'ın elinde tutsak olan kız kardeşi Violetta'yı kurtarmaya çalışıyor.Fakat sakladığı sırlar onu derine çekiyor. Bakalım Adelina mücadelelerinde başarılı olabilecek mi?

Marie Lu,en sevdiğim yazarlardan biridir. Efsane serisinin de favori serilerimin arasında sarsılmaz bir yeri vardır. Bu yüzden The Young Elites'i beğeneceğimi bilerek aldım elime. Çünkü Marie kötü kitap yazamaz yani,kadında böyle bir özellik yok.Yanıldım mı peki,tabii ki yanılmadım ve kitaba tam anlamıyla BA YIL DIM! Distopya kitaplarına karşı büyük bir zaafım var.En sevdiğim tür olan distopya ikinci sevdiğim tür olan fantastikle karıştırılmışsa hele o kitabı okumadan edemiyorum. The Young Elites de distopya ve fantastik karışımı bir kitap ve bu bile okumadan kalbimi çalmasına yetmişti.



Kitap oldukça akıcı.Zaten Efsane serisini okuduysanız Marie'nin yazdığı kitapların elden bırakılamayacak kadar güzel olduğunu biliyorsunuzdur.Kitapta gizliden gizliye hep bir aksiyon ve gerginlik havası var.Hançerler'in planlarını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini,Adelina'nın Teren'dan kurtulup kurtulamayacağını öğrenme hevesiyle sayfaları çevirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Ayrıca Marie her an her şekilde sizi şaşırtmayı başarabiliyor. Kitapta ters köşe olduğum 6-7 sahne vardı ve ben hepsinden sonra kendime gelmek için bir 5 dakika ara verdim kitaba.Hele son 100 sayfa EFSANEYDİİ! Aksiyon doruğa çıktı ve şaşırdığım sahnelerin çoğu son 100 sayfadaydı.

Marie Lu'nun 4 kitabını okudum ve The Young Elites içlerindeki en karanlık havaya sahip olan kitap. Efsane serisinin baş karakterleri başından beri kendine güvenen,sağlam yapılı karakterlerdi ve her zaman toplumun iyiliği için uğraşıyorlardı.Fakat TYE'nin karakterleri öyle değil. Adelina da,Hançer Cemiyeti de,Teren da içlerinde karanlık bir tarafa sahip.Hepsinin amacı öncelikle kendilerini korumak ve kendi emellerini gerçekleştirmek. Örneğin Hançer Cemiyeti özel güçlere sahip olmayan malfettoları kurtarmaya tenezzül bile etmiyor. Yani kitaptaki karakterlerin hiçbiri saf iyi değil.

Favori karakterime gelecek olursak tabii ki Adelina'yı seçiyorum.Kitap boyunca o kadar çok hata yaptı ki ona kızgın olmam gerek aslında. Hele son yaptığı hata beni şok etti fakat ona kızamıyorum.Çünkü yaptığı her şey kız kardeşini korumak içindi.Ne olursa olsun o sadece 16 yaşında,kız kardeşi için savaşan ve güçlerini kontrol etmekte zaman zaman başarısız olan bir kız. Hatalarını insanlara zarar vermek istediği için değil,aksine onları korumak istediği için yapıyor.Ayrıca kitap boyunca geçirdiği değişim muhteşemdi. Kitabın başında çekingen,korkak ve kendinden utanan bir kızdı fakat sonradan cesur,kendine güvenen ve güçlü bir kıza dönüştü.Böyle değişim yaşayan karakterlere bayılıyorum.

Bir diğer sevdiğim karakter ise Enzo. Enzo'yla ilgili daha başlarda öğrendiğimiz bir gerçek var ki beni çok şaşırttı. Ayrıca bad boyları sevmem ama Enzo'nun katı duruşu falan çok hoşuma gitti. Enzo ve Adelina shipliyorum kesinlikle ^_^ Hançerler'den olan Gemma ve Raffaele'i de sevdim.Fakat Enzo'nun yerini tutamazlar.

En ama en nefret ettiğim iki karaktere gelelim.Kraliçe Giulietta ve Teren. İkisi de saf kötü diyebileceğimiz karakterlerden.Fakat hangisi daha kötü derseniz Kraliçe derim.Zaten Teren'ın beynini yıkayan da o. İkisini de hiç ama hiç sevmedim,onların olduğu bölümleri okurken dişlerimi gıcırdatıp durdum. Nefret ediyorum sizden -_-

Belirttiğim gibi kitap karanlık bir havaya sahip.Bunun en önemli nedenlerinden biri karakterlerin,özellikle de Adelina'nın ruh hali.Kitabı üç karakterin (Adelina,Raffaele ve Teren) bakış açısından okuyoruz. En çok bölümü olan tabii ki Adelina.Adelina'nın sürekli melankolik,kafası karışık ve güvensiz bir ruh haline sahip olması da kitabı karanlık bir kitap yapıyor.Ve Marie'nin karakterlerin ruh hallerini çok iyi yansıttığını da söylemeden geçemeyeceğim.Özellikle son sahnelerde Adelina'nın yaşadığı hayal kırıklığı resmen içime oturdu.


Kitap bittiğinde kitabı fırlatıp atmakla kucaklamak arasında kaldım. Fırlatıp atmak istiyordum çünkü yine Marie duygularımla çok feci oynamıştı,kucaklamak istiyordum çünkü kitaba ciddi anlamda aşık olmuştum. Yine bir Marie kitabı ve yine dağılan,harap olan,yıkılan bir adet Naz.Şimdi de hemen The Rose Society'yi okumalıyım diye kıvranıyorum.Marie her zaman aynı şeyi yapıyor ya,her kitabında acı çektiriyor kadın resmen :(( Bize de yazık ama yapma :(((


Kısacası bu kitap da her Marie kitabı gibi muhteşemdi! İngilizce kitap okumakla sorununuz yoksa mutlaka alın okuyun derim ben. D&R,Idefix ve Arkadaş Kitap'ta bulabilirsiniz kitabı. Yayın hakları büyük ihtimalle Pegasus'tadır diye düşünüyorum.Umarım kısa sürede çevrilir ve herkes bu muhteşem kitapla tanışma fırsatını yakalar ^_^


12 yorum:

  1. Canım arkadaşım, mimlendin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürleer :D Şu üşengeçliğimi üstümden atar atmaz yapacağım inşallah :D

      Sil
  2. Sınavlar ve okulla ilgili söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Çoğu aile çok yanlış tutumlar içerisinde ve öğrencilerde bu tutumlar yüzünden kendini yanlış yönlendirebiliyor ve gerçekten çok kötü olaylar meydana geliyor.
    Onun dışında kitabın yorumunu okurken gözlerimden kalp çıktı. Bu kitabı en kısa zamanda okumalıyım.
    Bir dee mimlendin :D
    http://usengeckizinkitapligi.blogspot.com.tr/2016/01/mim-yaynevleri-mimi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,mutlaka okumalısın.Seveceğine eminim :D

      Mim için teşekkür ederim,üşenmediğim bir an yapmaya çalışacağım :D

      Sil
  3. ya benim ingilizcem çok süper değil ama az çok anlayabiliyorum ne anlatılmak istendiğini. ve bu kitabı okumayı acayip çok istiyorum. sence almalı mıyım? anlayabilir miyim yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz çabayla anlayabilirsin bence,fakat benim ilk İngilizce kitabımı bitirmem yaklaşık 1 ayı almıştı ve okurken çıldırma noktasına gelmiştim.Pes etmeyip,inatla okumaya devam edersen anlarsın diye düşünüyorum :D Çok kolay olmaz ama eğer gerçekten seviyorsan İngilizceyi imkansız da değil okuman :D

      Okurken kullanabileceğin sözlük olarak Tureng'i öneririm bu arada ^_^

      Sil
    2. Önemli değil ne demek ^_^ Şimdiden iyi okumalar dilerim :)

      Sil
  4. Seveceğim bir kitap gibi görünüyor, çevrilmesini mi beklesem alsam mı bilemedim. :D
    Ayrıca sınav sistemimiz hakkında çok doğru noktalara değinmişsin. Umarım aileler ve öğrenciler sınavın her şey olmadığını kavrarlar. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal dilinden okumak çok daha zevkli,almanı tavsiye ederim :D

      Umarım bu algıya çabuk ulaşabiliriz aksi takdirde birçok çocuğun,öğrencinin psikolojisi döndürülemez bir şekilde zarar görecek :/

      Sil
  5. ayayayayay kitap bloğuuu :DDD

    bilimkurgu fantastik ben de severim bak en son türk ters düz okudum fantastik falan diil ama bi köyde geçiyor ve resmen dünya yaratmış bak onu kesin tavsiye ederim sana blogumda birkaç yazı aşağıda yorumunu da yazmıştım blogu da olan bi çocuğun kitabı bi seri bak kesin oan bak bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerin için teşekkür ederim,bakmaya çalışacağım ^_^

      Sil