21 Kasım 2014 Cuma

Deha / Marie Lu - Yorum



Ustaca Tasarlanmış Bir Dünya, Siyasi Oyunlar Ve Bir Entrika Ağı… Efsane'nin Nefes Kesici Devam Kitabı

June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir: 
Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir.
Bu eylem, uluslarına değişimi getirmek ve çok uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen'in, babasına hiç benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu kayıp vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa?




Sayfa Sayısı: 360

Baskı Yılı: 2014

Yayınevi: Pegasus
Seri Adı: Legend
Seri Sırası: 2/3
Goodreads Puanı: 4.31/5

______________________________________________

2020 düzenlemesi: Merhaba! Serinin son kitabı olan Asi'yi de blogumda yorumladım. Düşüncelerimi merak ediyorsanız sizi bu linke alalım :) 

______________________________________________

Serinin ilk kitabı olan Efsane'den sonra Deha'yı okumak için deliye dönmüştüm.İngilizce okuma planları yapıyordum fakat kitabı Türkiye'de bulamadığımdan ve e-kitap okumayı da sevmediğimden zar zor bu planımdan vazgeçmiştim.Heyecanla çıkmasını bekliyordum ve beklenen an geldii!!Deha çıktı ve biir güzel okundu,tek söyleyebileceğim şey BAYILDIM!!!

-biraz spoiler içerir-

Bildiğiniz gibi ilk kitabın sonunda Day idamdan abisinin onun yerine kendini feda etmesiyle kurtulmuştu ve June'la birlikte kaçmışlardı.Kitap tren yolculuğunda başlıyor,June ve Day Las Vegas'a vatanseverlerin yanına kaçıyorlar.Yapabilecekleri tek şey bu,vatanseverlerin onlara yardım etmelerini umuyorlar.Vegas'a vardıklarında dev ekranda Seçmen konuşmaya başlıyor fakat bu Seçmen bildikleri Seçmen değil,onun oğlu Anden.Buradan da Seçmen'in öldüğünü anlıyorlar.


Vatanseverler onlara yardım etmeyi kabul ediyorlar,fakat tabii ki bir şartları var.Yeni Seçmen olan Anden'i öldürmeleri gerekiyor.Neden olarak da Cumhuriyet'in yıkılması için Seçmen'in ölmesi gerektiğini söylüyorlar.Day zaten Cumhuriyet'e karşı kin güttüğü için bu işi yapmaya dünden razı fakat June'un tereddütleri var.Mecburiyetten bunu kabul ediyorlar.

Planları gerçekleştirmek için hazırlıklar başlıyor.June Cumhuriyet'te arandığından askerlere yakalanmış rolü yapıyor,böylece Anden'e yakın olabilecek.Ayrıca Anden June'a karşı ilgi beslediğinden bundan da yararlanmayı planlıyorlar.

June kendi içinde kararsızlıklar yaşıyor fakat Day Cumhuriyet'ten intikam almaya kararlı.Bu yüzden ikisinin arasında da sıkıntılar oluyor.İşin içine Tess - evet Tess,Day'in kuzen diye seslendiği hani- ve Anden da girince bir aşk dörtgeni ortaya çıkıyor ve June ile Day'in ilişkileri iyice sallantılı bir hal alıyor.

June Anden'i tanıdıkça onun vatanseverlerin söylediği gibi biri olmadığını anlıyor çünkü Anden'in de Cumhuriyet'i değiştirme planları var.June kime güvenmeli,vatanseverlere mi yoksa yıllardır içinde yaşadığı Cumhuriyet'in seçmenine mi?


-spoiler bitti-

 


Ben bu Marie'ye hayranıım!!Ya nasıl yazıyor bu kitapları!Efsane'ye bayılmıştım ama Deha'yı ondan bile çok sevdim.

Kitapta Efsane'de olduğu gibi hem June'un hem de Day'in bakış açısından olayları okuyoruz.June Cumhuriyet'te Day ise vatanseverlerin yanında olduğundan bu iki tarafta neler olup bittiğini anlamamızı sağlıyor.

Efsane'de aksiyon olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz,Deha'da katbekat fazla aksiyon var ve aşırı heyecanlı bir kitap.Akıcılığından bahsetmeye bile gerek duymuyorum,kitaba başlıyorsunuz bir bakıyorsunuz ki kitap bitmiş.



Bu kitapta Day de June da çok fazla kararsız.Okurken kararsızlığı,özellikle June'un kararsızlığını, aşırı derecede hissedebiliyorsunuz.Day genelde June ile ilişkileri hakkında kararsızlık yaşıyor fakat June Seçmen'e düzenlenecek suikastın doğru olup olmadığını,Day ile ilişkilerini,Cumhuriyet'in gerçekten kötü olup olmadığını ve daha birçok şeyin kararsızlığını yaşıyor.

Kitapta June'a hayran kaldım.En sevdiğim kadın karakter olabilir kendisi,o potansiyel var yani.Kız her zaman her şeye mantığıyla karar veriyor ve bu muhteşem bir şey bence.Day hakkında bile olsa mantığı devreye giriyor ve doğru kararları veriyor.Day'i de seviyorum tabii ki ama bu kitapta bazen gıcık oldum.June'la ilişkileri hakkında çok yanlış kararlara varıp June'u üzdü,cık cık cık Day hiç yakıştıramadım.Her ne kadar Day'i de sevsem de bu serideki favori karakterim kesinlikle June.İlk kitapta da böyleydi,ikinci kitapta da aynı oldu.

Kitaptaki olay örgüsü hiç beklenmeyen bir anda çok şaşırtıcı bir noktaya varıyor.Hiç beklemediğiniz kişiler hiç beklemediğiniz şeyler yapıyor.Hele o kitabın sonu!Neden böyle sonlar yazıyor yazarlar ha nedeeen??Sinir krizi mi geçirsem ağlasam mı karar veremedim,Marie beni psikopat bir şeye dönüştürdü.



Kitabı okurken aklımda June olarak hep Hailee Steinfeld ve Day olarak da Jamie Campbell Bower canlandı.Özellikle de June için Hailee'nin çok uygun olduğunu düşünüyorum :D





Henüz Efsane'yi okumadıysanız ve tereddütleriniz varsa hemencecik gidin Efsane'yi ve Deha'yı alın okuyun.Efsane'yi beğenip fakat Deha'yı okumadıysanız koşun koşun ve en yakın kitapçıdan alın şu kitabı!Efsane'den çook daha fazla beğeneceğinize eminim.Umarım Pegasus üçüncü kitabı çok ara vermeden çıkarır.







7 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. O da bir şey mi,üçüncü kitap Champion'un puanı 4.40 :D Ölüyorum meraktan ya :D

      Sil
  2. Takipteyim :) Sende benim bloğumu takip edersen gerçekten çok sevineceğim :) >>http://kurtadamsevenvampir.blogspot.com.tr/ Ayrıca Deha müthiş bir kitap 3.kitap Champion'ın çıkması için gün sayıyorum resmen :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ya,umarım Pegasus elini çabuk tutar :D Takip ettim bu arada,yeni bloglar tanımak çok güzeel :D

      Sil
  3. tatlım merhaba çok tatlı bir blog takipteyim seni bende beklerim bloğuma sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim,bakıyorum hemen bloğuna :)))

      Sil
  4. Teşekkür ederim kısa sürede yapmaya çalışacağıım :))

    YanıtlaSil