15 Ocak 2016 Cuma

Kül - Shani Petroff & Darci Manley / Yorum



Kader önceden belirlendi. Yönetim tarafından sıkıca kontrol ediliyor. Değiştirilemez.
Madden Sumner bir Mor olarak doğdu. Sistemin en yüksek halkası. Kaderi Yediler Bakanı olmak. Dax halkanın alt tabanı olan Kül, bir Renksiz. Kaderinde gerçekleştirmesi gereken hiçbir şey yok. Buna rağmen hayatından vazgeçmiş değil. Statüsünün onu tanımlamasına izin vermeyecek. Dax ve Madden'ın yolları, özgürlüklerini kazanmak için verecekleri mücadelede hiç beklemedikleri bir şekilde birleşecek. Peki, kaderleri için savaşmaya gerçekten hazırlar mı?

Sayfa Sayısı: 464
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe
Yayınevi: Novella Dinamik
Seri Adı: Destined
Seri Sıralaması: 1 / 2 
Goodreads Puanı: 3.96 / 5


_____________________________________________________________________

Herkese merhabaaa! Yılın bu sene okuduğum ilk kitap olan Kül'ün yorumuyla karşınızdayıım! Ayrıca senenin ilk yorumu da oluyor bu :D Neden bunu belirttiğimi bilmiyorum ama bilemedim neyse :D Aslında Kül'ün 2015'in son kitabı olmasını planlamıştım fakat araya giren ödevler,sınavlar falan derken anca okuyabildim.Unutmadan,kitabı yorumlamam için gönderen Novella Dinamik'e çok teşekkür ederiim! Giriş kısmını uzatmadan hep yaptığım gibi kitabın konusuna geçiyorum.

Kitap bir distopya kitabının havasına uygun olarak katı bir sistemi içeriyor,o yüzden önce sizlere kitaptaki kast sisteminden bahsedeyim. Kitabın dünyasında herkesin kaderi doğduğu anda belirleniyor.Kaderden kasıt bütün bir yaşamın belirlenmesi değil belirli bir zamanda kişinin gerçekleştirmesi gereken görev belirleniyor sadece.Fakat bireyin tüm yaşamı bunun etrafında şekillendiği için kader olarak adlandırılıyor bu görevler. Herkes kaderini belirlendiği zamanda,dakikasını bile kaçırmadan gerçekleştirmek zorunda.Eğer ki gerçekleştirmezse bunun cezasını canlarıyla ödüyorlar.

Toplum kaderlerinin önemine göre renk isimleri verilerek 7 tabakaya ayrılmış durumda.Aşağıdan yukarıya doğru sıralama şöyle; Küller,Barutlar,Kahverengiler,Sarılar,Yeşiller,Kırmızılar ve Morlar. Tahmin edebileceğiniz gibi en önemli kadere sahip olanlar baş karakterlerimizden biri olan Madden gibi Mor tabakasında bulunanlar.En basit ve önemsiz kaderlere sahip olanlar ve Dax gibi kadere sahip bile olmayanlar -yani Renksizler- Kül tabakasını oluşturuyorlar. Kitaptaki hiyerarşi böyle işliyor kısacası.Bu sistemin nedeni ise bir süre önce bir "olay"ın yaşanmış olması.Yaşanan bu olay milyonlarca insanın ölümüne sebep olduğundan böyle acımasız bir sistem benimsetilerek toplum düzene sokulmaya çalışılıyor.

Dax bir Renksiz Madden bir Mor iken  -sıradan bir Mor da değil,kız geleceğin Yediler Bakanı!- nasıl bir araya geleceklerini merak ediyorsunuzdur büyük ihtimalle.Maalesef burayı detaylı anlatamayacağım çünkü çok önemli bir  spoiler vermek zorunda kalırım ve bunu size yapmak istemiyorum. Bir kader tamamlanamadığından ortaya çıkan trajedi sonucunda birleşmek zorunda kalıyorlar diyebilirim sadece. Birleştiklerinde ise kendilerini kocaman bir karmaşa ve kaos içinde buluyorlar ve sarpa saran işlerden kurtulmaya çalışıyorlar. (spoiler vermeden uzatamayacağım için maalesef kısa kesmek zorundayım bu kısmı :(( )

Her distopya yorumumda bunu söylüyorum; ben distopyalara BA-YI-LI-YO-RUM! Distopya olması ve konusunun oldukça ilgi çekici olması kitaba karşı beklentimin yükselmesine neden olmuştu. Peki beklentin karşılandı mı diyecek olursanız şunu söyleyebilirim,kesinlikle evett!

Kitap her distopyanın sahip olduğu o katı ve acımasız havaya sahip. Renklerin yaşam koşulları,gördükleri muameleler arasında dağlar kadar fark.Kitabı bir Renksiz yani en alt tabakadan olan Dax ve bir Mor yani en üst tabakadan olan Madden'ın bakış açılarından okuduğumuz için bu farkı çok açık bir şekilde hissedebiliyoruz.Fakat şöyle bir düşününce hiç kimsenin,Morların bile,kendi hayatları,kendi seçimleri olmadığını fark ediyorsunuz.Hep belirlenmiş bir hayatı yaşamak zorundalar ve bu çok korkutucu.Zaman zaman yanlış seçimler yapıp üzülsek de en azından bu seçimlerin kendi seçimlerimiz olduğunu bilmek kadar güzel bir şey yok bence. Bir şeyleri,daha doğrusu hayatını belirli bir yönde yaşamaya zorunlu bırakılmak çok korkunç! Her zaman özgür olmayı seven bir yapım olduğundan kitabın beni en çok etkileyen kısmı bu oldu. Çünkü bence karakterlerin onlar için çizilen yolda yürüme zorunluluğu çok iyi yansıtılmıştı.

Kitap 80-90 sayfa boyunca beni sarmadı doğru söylemek gerekirse. Fakat 90'dan sonra olayların açısı 180 derece değişti ve ben kitabı elimden bırakamadım,kitlendim kaldım kitaba. Olan "o" olayda resmen şok oldum! Yani tahmin etmiştim ama olmamasını umuyordum diyebilirim. Ve olunca cidden çok üzüldüm. Şu an olayın ne olduğunu bilmediğiniz için meraktan çatlıyorsunuz sanırım ama umurumda değil çünkü içimi dökmem gereek! Her neyse,o olaydan sonra kitap benim için oldukça sürükleyici hale geldi ve beni birçok yerde şaşırtmaya devam etti. Size söyleyebileceğim şey 90. sayfadan sonra her an şaşırmaya hazır olun!!

Gelelim karakterlere. Daha önce de belirttiğim gibi kitap iki ana karakterimiz Dax ve Madden'ın bakış açılarından anlatılıyor. Bu yüzden ikisini de,çevrelerindeki karakterleri de tanımamız kolay oluyor.Dürüst olmak gerekirse Madden'ı başta sevmemiştim.Mor olduğu için kibirli gibi gelmişti gözüme ve başlardaki düşünceleri de bu yargıma destek çıkacak şekildeydi.Fakat kitap ilerledikçe,olayların yönü değiştikçe Madden da değişti ve ben onun aslında ne kadar güçlü bir kız olduğunu fark ettim.Doğduğu andan itibaren Yediler Bakanı olmak için yetiştirilmiş ve 17 yaşında geldiğinde ise koskoca bir ülkeyi yönetmek üzere başa geçecek.Fakat gerçekte o sadece 16 yaşında bir kız.Alt tabakadan insanlarla arkadaşlık yapamıyor çünkü Yediler Bakanı statüsüne gölge düşürmemesi gerek. Sürekli güçlü bir duruş sergilemesi gerek çünkü bunu yapmazsa başa geldiğinde insanlar onu küçük görebilir.Yani aslında Madden gerçekten çok büyük bir yük altında ezilen küçük birr kız.

Gelelim Dax'e.Başından beri çok sevdim onu.Sivri dili,daha kitabın başından sergilediği korumacı ve adalet yanlısı tavırları çok hoşuma gitti.Renksiz olduğu için pek fazla arkadaşı yok,hatta annesi bile onu sefil durumlarının sebebi olarak görüyor. Neyse ki abileri,ikisi Mor olsa bile, Dax'e iyi davranıyor ve onu seviyorlar. Fakat o da diğer Küller gibi üst tabakalar tarafından aşağılamalara maruz kalıyor tabii ki. Birazcık aykırı bir kız olması en çok sevdiğim yönlerinden oldu Dax'in. Sevdiklerini korumak için yaptığı fedakarlıklar ve korkusuz tavırları ise muhteşemdi. Başından beri güçlü duruşuyla büyüleyen bir karakter oldu beni Dax.

Yan karakterlere geçelim bir de. Aldan ve Sol'ü baya sevdim.Aldan,Dax'in abisi, çok pozitif ve neşeli nasıl sevmeyeyim ^_^ Sol ise kaderi çok kötü olmasına rağmen -spoiler sayılabileceği için söyleyemiyorum maalesef :( - şakacı tavrından hiç ödün vermeyen birisi.Ayrıca Madden'a yardım etmek için canını bile tehlikeye atıyor çocuk,çok tatlı ya. Link ve Theron da diğer yan karakterlerden.Link Dax'in abisi ve Theron da Aldan'ın en yakın arkadaşı arkadaşı. O ikisini de çok sevdim ya! Fakat ikisi arasında favorim Theron. O meşhur trajedik olaydan sonra sürekli Dax'i düşünmesi çok tatlıydı. Kesinlikle Dax ve Theron destekliyorum ^_^

Yeni yılın ilk kitabı bu kadar güzel olduğu için çok mutluyum açıkçası.Belirttiğim gibi,beklentilerim yüksekti zaten ama bu kadarını da beklemiyordum.Kısacası ben bu kitaba tam anlamıyla bayıldıım! 

Kitabın tasarımı hakkında yazmazsam içimde kalır.Öncelikle ciltli olduğunu belirteyim. Dış kapağına aşık oldum.Mor benim favori rengimdir ve dış kapak tamamen mor!! İç kapak ve sayfaların yan tarafı ise sarı.Başta sarı ne alaka diye düşünmüştüm ama kitabı okuyunca anlam kazandı her şey. Dax'in ailesi Sarı olduğu için sanırım sarı yapılmış kapak da,yani umarım öyledir :D Ayrıca kitabın kapağının iç kısmı ise aşağıda gördüğünüz şekilde,yani muhteşem. Çok müthiş bir iş çıkarmış Novella Dinamik,tebrik ediyorum kendilerini ^_^


Yine kendimi kaptırıp uzuuun uzun yazdığım bir yorum oldu bu :D Buraya kadar okuduysanız size çok teşekkür ederim. Ve hepinize de Kül'ü tereddütsüz öneririm! Umarım en az benim kadar beğenirsiniz,herkese sevgiler! ^_^


8 yorum:

  1. Sana kesinlikle bir şey sormam lazım! Olay ne? (Cidden şu anda çatlamak üzereyim :D)
    Anlattığına göre güzel bir kitapmış, konusunu sevdim. Onun dışında şu 4 kitaplı haftamı bitirince kesinlikle bunu alıyorum! :D (Bu arada kitabı alıp, okuduğumda hemen yorumunu yapacağım ve sana linkini atacağım!) Yazın için teşekkürler, bol kitaplı bir yıl geçirmen dileğimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bahsettiğim iki olay var ve bunlardan biri çok büyük bir spoiler sayılmaz o yüzden onu söyleyebilirim :D Geçmişte Crilas adında bir adamın bir laboratuvarın kapısını kapatması gerekiyor ve bu kapıyı kapatmadığı için oluşan bir sızıntı milyonlarca insanın ölmesine neden oluyor,bu yüzden katı bir kader sistemi uygulanmaya başlanıyor :D

      Diğer olaydan,yani Dax ve Madden'ı birleştiren trajik olaydan bahsetmemi gerçekten istemezsin bence çünkü kitabın kilit noktası orası.Yani 100. sayfada falan meydana geliyor ama yine de kitabın tüm seyri değişiyor ve bunu okuyup kendin görmen gerekiyor bence,yoksa pek bir heyecanı kalmaz kitabın :D

      Yorumunu merakla bekliyorum! En kısa sürede okuman dileğiyle.Yorumun için ben teşekkür ederim asıl ^_^ Sana da bool bol müthiş kitaplar içeren mutlu yıllar dilerim ^_^

      Sil
  2. merhaba ben kısa bir süre önce bir blog açtım ve kitapları yorumlamaya başladım ve senin blogunu da o zaman keşfettim. Yazımını ve dilini çok sevdim samimi ve yapmacıktan uzak yazıyorsun. Ayrıca kabul edersen küçük bir isteğim olacak. Acaba bloguma girip yazılarımdan birine bakabilir misin çünkü senin gibi bu işle bende daha haşır meşir birinin beni yorumlaması ve hatalarımı düzeltmesi güzel olurdu. Bir de bir instagram sayfası açmayı düşünüyorum sence açmalımıyım yoksa simdilik bekleyebilir mi. Cevabını bekliyorum. Bol kitaplı günler geçirmen dileği ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Övgülerin için çok teşekkür ederim ^_^ Hemen bloguna bakıyorum ^_^

      Instagram konusuna gelecek olursak; bence açmalısın.Ben çok aktif olarak kullanmıyorum ve çok da takipçim yok ancak eğer aktif kullanırsan takipçi edinir ve zevklerinin uyduğu birçok arkadaş kazanırsın.Ayrıca oldukça eğlenceli bir ortam da :D Tavsiye ederim açmanı. Sana da bol bol kitap içeren günler dilerim! ^_^

      Sil
  3. Bu sefer kitabı ilerleten baskın bir aşk yok yani öyle mi? ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır,ancak kesinlikle yokluğu hissedilmiyor bunun garantisini verebilirim :D

      Sil
  4. Merhaba ☺☺☺☺ yorumuna kesinlikle bayildim ☺ bu kitap elimde ve okuyordum ilk kez distopya turunde okuyorum ancak 100.sayfaya geldim ve beni fazla sarmamasina uzulmustum kitabin ama yorumunu okuduktan sonra fikirlerim degisti yorumunla bagladin beni kitaba ve birde simdi baslicam sanirim o can olaya cunku 100. sayfaya geldim ve merakla bekliyorum bende ☺☺☺☺ emegine saglik guzel yorumun icin ayrica bende blog sayfama beklerim misafirlige ☺☺ guzel yorumlarinin devamini dilerim iyi okumali gunler diliyorum ☺☺☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumların için,umarım bu sefer kitabı severek okuyabilirsin :D Uygun olduğum ilk vakit geleceğim bloguna ^_^

      Sil